Oplevelser Om mig Billeder Resultater Links
 

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/xingu.dk/public_html/cutenews/show_news.php on line 21

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/xingu.dk/public_html/cutenews/show_news.php on line 41

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/xingu.dk/public_html/cutenews/inc/shows.inc.php on line 54

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/xingu.dk/public_html/cutenews/inc/shows.inc.php on line 54

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/xingu.dk/public_html/cutenews/inc/shows.inc.php on line 54
En Ener.

NOVCH, SEVCH, Moselund´s Almera, Xingu, 1999 – 2009.


Foto: Tobias Hjorth, 2008.

En skøn sommerdag, 1. Juni, blev Xingu hjulpet over regnbuebroen. Forud havde der været en måned, hvor Xingu var i stand til at overraske, som så mange gange tidligere i sit liv. En ener var hun.
Vi havde fået mulighed for at gå to træningsspor på færtsko i Grenå, da det tidligere var et problem for os, at Xingu kom for hurtigt ud af kassen. Første gang hun sporede i Grenå, gik hun lige ind og stemplede sporstart, og så gik det i et passende tempo frem til dyret. Udredte tilbagegang sikkert. Jeg blev glad og tænkte, at alderen vel gjorde hende mere fornuftig. Hun blev meldt til to schweissprøver i juli og august. Anden gang, en uge før hun blev aflivet, vidste jeg godt, at hun var syg, dog ikke hvor syg hun var. Sporarbejdet gentog sig, jeg greb mig i at tænke, det var en smule kedeligt, bare at følge efter, uden selv at yde noget som helst. Begge gange sporede hun på en 7 – 8 min, i et udkendt terræn, og på et spor lagt af en anden.
Herregud, hun havde ikke overskud til de sædvanlige narrestrejer, som var en del af hende.
I den sidste uge, var det tydeligt, at hun var alvorlig syg, og hendes behandling startede, efter prøveresultaterne løb ind.

5 dage før aflivning, gik vi tur i skoven, hvor en salonriffel pludselig lød, i rågekolonien. Vi løb ind i jægeren, idet hans hund afleverede en råge til ham. Vi faldt i snak, jeg nævnte dog ikke hun var syg, men jeg fortalte, at Xingu aldrig havde prøvet frisk vildt, hvortil han svarede: jamen det må hun da prøve, og smed rågen ind i kornmarken bag ved. Jeg sendte Xingu - det er vel 2 – 3 år siden, hun sidst har hørt kommandoen :søg, så hun kikkede op, og luntede ind i kornmarken. Så begyndte hun at søge i det meterhøje korn i det for cyrlyer karakteriske lidt høje næsearbejde, og pludselig havde hun fært, hovedet røg ned, og efter en enkelt opfordring samlede hun rågen op, kom ud – og så lige en Xingu æresrunde, hvorefter hun afleverede til hånd. Hun har aldrig haft råge i munden før. Den blev heller ikke klemt, hun var tydelig stolt.

Så blev det pinse, og nu gik det hurtigt ned af bakke. Lørdag under aften, gik Tobias og jeg tur med hende ved et for Xingu nyt område ved Gudenå, hun var forrest, løb i trav, men var tydelig træt, da vi nåede bilen.Søndag tog vi afsted til de steder, vi begge holdt af at gå spor i. Hun løb uden snor, et rådyr rejste sig, hun kikkede nysgerrigt – rådyret løb lidt væk, standsede og kikkede efter hende. En sidste tur til stranden – det lykkedes hende med let trav at springe ud efter den gren, jeg kastede – en enkelt gang. Jeg turde ikke mere.

Mandag 05.30 kom hun ind i soveværelset, noget hun kun gjorde, når hun havde brug for hjælp. Hun var tørstig, og ville ud for at drikke at havebassinet – det har altid været hendes favorit, trods skåle med vand indendøre. På vej hen mod mig, stak hun hovedet ned i staudebedet, en fært skulle undersøges, og da hun passerede mig, kikkede hun lige op, og jeg mistede næsten vejret, da jeg så, to små forglemmigej blomster sad draperet – en på hver øre....

En dag vil jeg trække på smilebåndet af den hændelse, ved jeg – ikke endnu.

Resten er jo det, enhver hundeejer frygter – men det er vores tunge pligt at tage ansvar for vore dyr, og også hjæpe dem afsted, mens værdigheden er i behold. Tobias var der, både for Xingu og mig.
En stor stjerne i mit univers er hun. Glemt bliver hun aldrig. Jeg sørgede for at lægge to små ”forglemmig ejer” ned hvor hun hviler. En på hvert øre.

Jeg klynger mig til erindringen om alle de sjove oplevelser, vi havde med Xingu i famillien. Tre vil jeg fortælle her:

Jeg kan huske, jeg tænkte over, om skud og tordenvejr skulle blive et problem for hvalpen – men det blev hurtigt afkræftet en dag, jeg ville bede Tobias skrue ned for sit surround anlæg – hele huset hoppede til lydsiden af ”Indepence Day”, han lige havde købt. Jeg bankede på døren – ingen reaktion – men han kunne vel heller ikke høre noget i den larm, tænkte jeg, i det jeg åbnede. Der lå både Tobias og Xingu på sengen – og snorksov. Jeg skruede lidt ned, lettet tænkte jeg: nå, den lydtræning, klarer de fint selv.

Da Xingu var 10 mdr, skulle famillien på ferie på Samsø, for første gang skulle hun ud og sejle – selvtilliden var som altid helt i top. Det blev mig, der kørte bilen om bord, Karsten og Xingu skulle gå ombord ad passagertrappen, som var lavet i noget stål. Han begik den brøler at sige til hunden: Skal vi op og finde mor, hvorefter der gik drev i damen, og Karsten, iført træsko, havde ikke en chance for at stoppe hende op af trappen, gamle damer fløj til siden, og han nåede lige at råbe til billettøren, som måbende stod foroven: Min hustru har billetterne, hvorefter de stormede ud på agterdækket, hvor han fik hende stoppet. Behøver jeg fortælle, han lignede en tordensky, da jeg nåede derop? Xingu modtog mig glad logrende, helt upåvirket af situationen.

Hvis vi havde glemt at lukke døren til soveværelset, når Xingu skulle være alene hjemme, kunne vi være sikre på, at hun var gået rundt i Karstens seng, nærmest trampet rundt, for derefter at hoppe ned. Hun gjorde det kun i hans side af dobbeltsengen - aldrig i min.

Tro mig, der er mange historier – her slutter Xingus. :
Lagt online 03 Jun 2009 af janne_hjorth
Spor og badedag i Grenå. 25. maj, 2009.



Xingu, Vigdis og jeg tog til Grenå for at gå spor i et terræn, som jeg ikke kan træne i til daglig. Mogens havde lagt et 400m x20 timers spor til XIngu, og hun gik uden problemer op til skindet, var ikke i tvivl på noget tidspunkt - ja, bare det var så nemt, når det er konkurrencedag:).
Hendes tempo er fint, slet ikke overgearet som tidligere, men de der kender hende, ved jo godt, jeg er noget bekymret for hendes helbred.
Men når der er sportræning i sigte, er hun tændt, stadig.


Vigdis fik et lidt længere spor, omkring en 500 - 600m, hun gik et godt spor, dog lidt problemer havde hun i tilbagegangen, som Mogens havde lagt på den anden side af en udtørret bæk. Hun fik lov at søge godt rundt, og fandt ud af, hun skulle tilbage over bækken og så finde knækket. Krydsede fint, de par skovveje, sporet gik igennem. Lige før skindet var hun af på frisk fært, Mogens havde set bukken gå og feje, da han lagde skindet tidligere på dagen, jo jo, damen er til frisk fært - ung og kæk som hun er:). Da hun vendte tilbage til sporet gik hun de sidste meter op til bambi.
Begge spor blev lagt med færtsko, det er også nyttigt for mig, at gå spor i områder, jeg ikke kender, hvor sporet er udlagt af en anden. Ind imellem lægger jeg selvfølgelig spor selv, der kan jeg jo bedre rose, når jeg er sikker på, hvor sporet går.



Bagefter kørte jeg de krøllede damer til havet ved Fuglsang det nød vi alle tre (jeg afholdt mig nu fra at hoppe i, det er vel 8 grader for koldt for mig) - der var ro i burene hjemad i bilen (det var der nu også ud - damerne er dejlig kørevante begge to).

Lagt online 23 May 2009 af janne_hjorth
Spor hos Lene

Xingu er parat, det er jeg også - næsten:)




Lene havde futtet en tur rundt på færtskoene, så Xingu og Vigdis kunne træne spor i ukendt terræn. Xingu fik et ca 400m langt spor, Vigdis måtte ud på et spor på 900 - 1000m. Igen var det fornøjeligt at gå bagefter Vigdis, hun arbejdede koncentreret, og de få afstikkere hun havde på frisk fært, var kortvarrige, inden hun atter tog sporet op.
Affi gik også et 400 m spor, forhåbentlig får han snart plads på en 20 timers prøve, han er parat, selvom han selvfølgelig havde hjemmebanefordel tongue
Rebekka gik også spor sammen med Merete, og selvom det er noget siden,de to sidst var på sportræning, var det bestemt ikke gået i glemmebogen.
Efter nogle dejlige timer i skoven i det skønne sporterræn, kørte vi tilbage til Lene, som blev dagens populæreste blandt hundene, da hun kaldte sammen til pølsesøg på græsplænen, alle næser kom i brug, en af hundene (den gule) tabte nærmest krøllerne, så stærkt gik det laughing

Merete, Robert, Lene og jeg nød kaffe m. tilbehør imens.

Lagt online 16 Apr 2009 af janne_hjorth
Påsken 2009

Anemonerne stod i fuldt flor, da Lene og jeg mødtes til påskens første sportræning sammen. Her er samlet nogle billeder fra dagens spor, som blev udredt fint af alle tre hunde:)

Xingu og Vigdis venter på Affi, Milo og Lene.



Affi på sporet.






Xingu på sporet.



Vigdis på sporet.



Lagt online 09 Apr 2009 af janne_hjorth
Træning på færtskospor hos Birgit og Hans.



Birgit og Hans havde tilbudt at lægge spor i deres pragtfulde terræn til Lene med Affi og Susanne med den gule flyver (Aslan) og så til mig. Jeg havde foruden Xingu taget Vigdis med – og var ærlig talt noget spændt på at se damerne krøl gå færtsko spor i et helt andet terræn end det, jeg har mulighed for at træne i til daglig.
Hans havde lagt nogle rigtige spændende spor – masser af terrænskifte og ikke mindst havde han fået to rådyr til at krydse både Affis og Vigdis spor lige for næsen af dem, så – særdeles frisk fært, fik vi også lejlighed til at træne.



Xingu lagde ud, jeg var nu ikke imponeret af hendes præstation – men knoklede det gjorde hun. Men hun er set gå bedre. Der er jo det herlige ved træningsspor, at man altid når til sporslut, og har verdens dygtigste sporhund, når den står ved kloven!!!
Affi var så heldig at trække et af de to spor med levende, springende rådyr på tværs. Det er en udfordring, og jeg er sikker på Lene ved, hvordan Affi ser ud, når det sker Han gik nu resten af sit spor i et udmærket tempo og fandt kloven.





Så blev det den gule flyvers tur, og desværre måtte jeg vende om, da sporene selvfølgelig lå med stor afstand, og Aslan skulle ud på 1000 meter, så jeg valgte at gå tilbage, give mig tid til at lufte Vigdis, og være klar, når ”flyveren” var landet.



Det var noget siden, Vigdis havde været ude at gå spor – men det var en sand fornøjelse at gå bagefter hende. Hun arbejder fornuftigt og forstår at økonomisere med kræfterne og det skal der til, hvis koncentrationen skal holde til så langt et spor. Hans havde lagt et terrænmæssigt svært spor (efter hans eget udsagn) 1000 m, med alt hvad man kan ønske sig: Passage af slugter, hvor vildtet trækker på tværs, overgange fra løv til nål, gennem lyng og blåbærbuske, ad græsbeklædte diger, endnu to rådyr, for fuld udblæsning på tværs foran Vigdis. Jeg så dem ikke, men var ikke i tvivl om på Vigdis reaktion, at de lige havde passeret (hvilket Hans og Lene kunne bekræfte bagefter).
MEN det der glæder en sporinteresseret er, hun reagerede og vendte så tilbage til den fært, hun gik på, nemlig det udlagte spor.








De sidste terrænskifter var to små vandfyldte bække, som sporet krydsede – det gjorde Vigdis også
Ind i en mørk nåleskov – og så bingo: Kloven var fundet.


Tiden fløj afsted, og det var eftermiddag, da vi skyndte os tilbage til skovhuset og spiste dejlig frokost, som Birgit havde lavet.
Birgit og Hans´ tre labradorer skulle jo også gå spor, her var Alba også ude på de 1000 meter og er rigtig godt gående – desværre var vi nødt til at køre hjem, så det må blive næste gang, vi får fornøjelsen af at se labberne på spor.
Tusind tak på krøllernes vegne for at Birgit og Hans endnu engang hjælper os


Dagens fotografer: Birgit, Hans, Lene og jeg - på skift!
Lagt online 16 Mar 2009 af janne_hjorth
Sportræning på en smuk vintersøndag

Januar måned var så mild, at det var muligt at træne spor – så det har jeg så gjort.
Xingu og jeg var på fremmed grund på Lenes sporterræn sammen med Susanne og Aslan – en dejlig eftermiddag, hvor både Affi , Aslan og Xingu gik spor, på Xingus sidste spor var det blevet så mørkt og efterhånden også regnfuldt, at vi dårlig kunne ane hunden foran. Nå men , Xingu nåede da en klov, så helt galt var det vel ikke. På vejen hjem valgte Susanne og jeg så at se Vejle midt i vore biler – et par gange – men vi fandt da motorvejen til sidst.
For et par uger siden, lånte jeg Vigdis og havde hende ude på et godt langt spor (omkring 700 m). Det var en fornøjelse at gå bagefter hende – men jeg kan godt se, at frisk fært trækker noget mere i år!!
Xingu var også på et spor, som hun gik uden de store problemer.



I dag på en dejlig solskinsrig søndag i februar, havde jeg aftalt sportræning med Merete og Vigdis (som desværre var nødt til at ringe afbud) og Lene og Affi.

Jeg havde mærket to nye spor op. Det ene på næsten 400 meter, som Affi fik og et noget længere, som Xingu skulle gå. Affis var dråbeudlagt og Xingus med færtsko.
Affi lagde ud. Det er altid en speciel oplevelse at gå bagefter Affi. Han sidder lige og funderer lidt ved opstarten i firkanten og tøffer som stille og roligt lige hen til stedet, hvor sporet begynder.



Hans fart er højere i år, men stadig i et tempo, hvor Lene har tid til at se, hvad han laver og har overblik.
Både Affis og Xingus spor ligger et sted, hvor jeg ofte har set rå vildtet trække tværs igennem – og deres veksler er da også overalt, og lokker da også Affi ud med næsen i sky ind imellem. Han ryger lige lidt langt i tilbagegangen, men da Lene stopper ham, finder han knækket og fortsætter ned igennem skoven. Lige ved afmærkningsbåndet til sidste knæk, stopper Affi op, og står så og kikker til begge sider!! Det ser sjovt ud. Han går ned af skrænten og markerer fint kloven .





Det kan ses, at Lene og Affi laver nogle træningsspor – han har udviklet sig kolosalt siden sidste år, og at det er overnatnings spor generer ham ikke.

Så var det Xingus tur – hun markerer fint sporstart – og går også ned igennem bøgeskoven – dog med nogle til tider hæsblæsende afstikkere til siden (jeps – frisk fært). Tilbagegangen er Ok og hun fortsætter heldigvis lige over grøften på det sted, jeg valgte dagen før, fordi her kan jeg krydse!!!



I granskoven markerer hun sårlejet (der ligger en godbid i) og går lige på sporet henover et mere åbent område og det sidste knæk er også OK. Vi zik zakker igennem den sidste granskov – men det er Ok, det gjorde jeg også , da jeg lagde sporet dagen før, fordi der lå en masse kvas i bunden. Kloven må hun lige lede lidt efter – det er tydelig hun har færten – men jeg har hængt den op i en meters højde for at skærpe hendes opmærksomhed - hun finder den.



Bagefter efter en kop kaffe og lidt guf som Lene har med, går vi tur med hundene i skoven. I en lysning smider Lene nogle pølsestykker til begge hunde – det nyder de at lede efter.
Lagt online 08 Feb 2009 af janne_hjorth
2009 er lige begyndt!



På årets første dag var Xingu og jeg ude for at gå et spor udlagt med færtsko i et stykke skov, jeg fortrinsvis bruger om vinteren, da der som regel er god, tør bund og en blanding af nåleskov og bøg.
Sporet havde jeg lagt året før  og da Xingu og jeg bagefter gik tur i et landskab, der var pakket ind i rimtåge, et par km derfra, var det naturligt til at reflektere over til de hunde begivenheder, der har givet mig store oplevelser i 2008.

Først var der begyndersporkurset, vi afholdt i Region Østjylland, hvor bl. Anja med Congo og Lene med Affi deltog, det var en fornøjelse at introducere sporarbejdet til et par curlyerejere, det glæder mig meget at være med til at skabe interesse indenfor curly racen om sporarbejdet. At Lene så som den eneste på holdet, trænede videre og fik den 1. Pr. på 3 timers schweissprøve sammen med Affi, var rigtig godt, racen blev vist på bedste måde blandt andre jagthunderacer og vakte som sædvanlig opmærksomhed.

I maj måned havde jeg den store fornøjelse at føre Meretes Vigdis på den første 20 timers schweissprøve, hun skulle ud på, det var så fedt, at stå ved dyret uden at have haft tab og høre ”dyrets død” blive blæst af hornblæseren, der fulgte med på sporet – og at hun tilmed blev prøvens bedste 20 timers hund i et selskab med flest stående jagthunde, det var en stor oplevelse. Mange jægere var henne for at spørge til racen, og Vigdis er bestemt ikke reserveret overfor fremmede, så hun nød al den opmærksomhed og var en fin repræsentant for racen.
Det er jo nok ikke nogen hemmelighed, at Vigdis har en stor plads i mit hjerte, og at hun på en drønhed junidag i lyng og tør nåleplantage, nåede 700 meter ud, før hun mistede koncentrationen på en 1000 meter schweissprøve, er faktisk en rigtig stor præstation. Ingen dansk curly er nået længere ud på elite distancen herhjemme.

Sommeren 2008 glemmer jeg aldrig. Birgit Bjørnstad hjalp endnu engang med at få Xingu helt klar til de norske spor, og hendes glæde, da Xingu i Norge på den uforglemmelig tur , vi havde, fik den 1. Pr og dermed det norske sporchampionat i hus, var næsten lige så stor som min. Birgit har i høj grad en aktie i Xingus (og dermed racens) sporpræstationer. At hun som labrador opdrætter har brugt så meget tid på at hjælpe en ”anden” race, håber jeg kan være til inspiration for andre retrieverfolk.

Jeg må sande de ord, som Judith Sørensen, jeg engang for nogle år siden havde som træner på et markprøve hold, sagde til mig, en aften, hvor min frustration, over markprøvetræningen ikke gik ,som jeg håbede: Du skal se, Janne, en dag finder du nøglen til din hund – og så vil tingene begynde at lykkes.
Jeg huskede på ordene, og i dag må jeg give hende ret Da jeg sadlede om, både med hensyn til træningsmetode mens også hvad træningen skal føre til, lykkedes det.

Pias Monty, som trænes i DCH, gennemførte Elitesporlængden på de 1000 meter på en schweiprøve under så vanskelige færtforhold, at de fleste fik nul. Monty har kun deltaget i 3 schweissprøver, 2 x 1 pr på 3 og 20 timer og med en 3. Pr. på 1000 meter – hvilket sportalent.

Efteråret bød på en rigtig hyggelig spordag for curlyer, som Lene, Anja og jeg afholdt i dejligt terræn i nærheden af Randbøl. Her så jeg mange sportalenter, så hvis de to benede bliver ved med at træne, forventer jeg, vi har flere gode sporresultater til gode i racen i 2009. Det vil jeg se frem til

Vi, der er aktive i regionsarbejdet, ser desværre ikke mange af de curlyer, der opdrættes eller importeres - på træningspladserne, hvorfor ved jeg ikke. Det er vigtigt tror jeg, at der oplyses til de nye curlyejere (her tænker jeg på opdrætterne) , at regionerne har mange gode træningstilbud – det er ikke nok, kun at deltage i racens tilbud – så hermed en opfordring til curlyfolk. Kom på banen, vær aktive i den region, I hører til, der ligger masser af gode tilbud og træningstimer og venter på jer og jeres curlyer.

I efteråret havde vi også i regionen lavet et sporkursus for dem, der havde 1. Pr på 3 timers prøven og gerne ville videre til overnatningsspor. Endnu engang kom folk langvejs fra for at deltage i det, og også en curly – nemlig Affi - deltog.

Ja, det har været et år fuld af store oplevelser – men allerbedst er det dog alle de timer, Xingu og jeg tilbringer i skoven med at træne både sportræning og også konditionstræning enten sammen med venner eller alene.

I dag tog Xingu og jeg så i skoven for at gå sporet. Længden var 700 meter , 1 dl blod var anvendt. Jeg havde lagt et spændende, udfordrende spor. Det var Xingu ikke enig i, hun gik ukoncentreret det meste af sporet – kun de sidste 200 meter lavede hun noget fornuftigt! Sådan er det jo ind imellem, når man har med levende dyr at gøre, vi prøver bare lidt senere på måneden igen.

Bagefter mødtes Vibsen og jeg til en gåtur i den frostklare natur. Vibsens lille Eurasier hvalp Buster, hilste på Xingu for første gang – det gik fint, og både to og firebenede nød turen. Desværre var mit kamera rendt tør for strøm, så jeg fik ikke taget noget billede af Buster.

I juleferien har jeg moret mig lidt med at lave en videofilm om Xingus måde at holde sig i form på, den kan ses på You Tube, jeg har lige sat linket inde her:
http://www.youtube.com/watch?v=BRCM2C6cb_o

Desuden har jeg lagt nogle billeder og videooptagelser fra 2005, da vi stadig trænede markeringer og søg:

http://www.youtube.com/watch?v=y0KBHy2aLqQ
Lagt online 01 Jan 2009 af janne_hjorth
En smuk november formiddag træner Xingu, Vigdis og Rebekka spor.



Endelig – vi så frem til en novemberdag, hvor sollyset kunne bryde igennem skylaget, nu skulle vi ud og træne spor.
Vi har selvfølgelig trænet spor nogle gange i efteråret , Xingu dog nogle flere end Vigdis– men det har ikke været muligt en eneste gang at tage billeder:). Det har enten regnet eller været for mørkt.





Først fik alle tre tæver lov til at lege lidt på markerne omkring et lille vandhul tæt hvor vi mødtes, det nød de alle tre. Selvom Rebekka og Xingu er 9½ år, kan der stadig gå ”puppy” i dem – heldigvis, og Vigdis lader ingen chance for sjov og leg gå forbi.
26 timer var gået siden sporene blev lagt med ”krondyrstiletterne” som jeg har omdøbt færstkoene til, og noget regn var faldet, der var stadig rimfrost og tåge, da vi skulle begynde – så en nem opgave for hundene blev det ikke.
Vigdis skulle gå det første spor. Hun tog fint sporet op i firkanten – men det var tydelig, der var godt med frisk fod - hun trak hårdt til siden af en rådyrveksel, som krydser sporet kort efter start. Merete standsede og lidt efter rettede Vigdis ind, og gik ned af skrænten og hoppede over bækken med det fine rindende vand i. Merete og vi andre hoppede med, og nu gik hun skråt op i blandingsskoven, hvor Merete havde travlt med at holde styr på linen, da træerne stod noget tæt her, Vigdis krydsede skovvejen og gik videre over i nåleskoven. Jeg har strammet sporene lidt op terrænsmæssigt, så ind imellem går de ind igennem ret tæt buskads, men på det niveau Xingu og Vigdis er, skal der nye udfordringer til. Ligeledes lægger jeg tit spor skråt over skovveje og langs med veje og ridestier – i Århus skovene er der masser af folk, der motionerer – så det er hundene vant til.
Vigdis kom ud af nåleskoven, krydsede den lille skovsti og gik så ned i bøgeskoven igen, hvor Bambi (eller rettere kloven) var gemt. Begejstringen kendte ingen grænser.


SÅ blev det Xingus tur. Da hun er rigtig godt sporende for tiden, havde jeg lavet et ca 750 meter langt spor. Jeg kunne stadig se rimfrost i bunden af bøgebladene ved opstartskassen, jeg havde jo håbet på solen havde nået at varme bunden en smule op, men da jeg jo vidste, hvor sporene lå, kunne jeg jo hjælpe, hvis det skulle knibe.
Da hun først lige var kommet igang, gik hun igen et ret godt spor. Klarede fint terrænskifterne fra de tørre bøgeblade til skråningen op langs med den bøgekrattet, selvom jeg havde bevist ladet sporet gå langs med en rådyrveksel ,for så at dreje fra i en snæver vinkel. Dog var hun lige inde af en veksel,der krydsede sporet, men kom hurtigt tilbage igen.
Oppe på toppen af skråningen efter tilbagegangen, krydsede hun via nogle visne bregner over vejen og over i en ny bøgeskov, inden et nyt skovområde – en gammel nåleskov, viste sig. Her var det tydelig svært for hende – hun pendulere noget for at fastholde færten og fandt med en undrende børnefamilie, sandsynligvis ude for at samle kogler til juledekorationer ind, som tilskuere – kloven, som var gemt ind i en væltet gran. Igen lakse guf som belønning og masser af ros.


Til de to spor havde jeg brugt ialt 175 ml blod, så jeg havde ikke fråset med det:)




Rebekka fik et lidt kortere spor i nåleskoven – hun trænes udelukkende fordi, hun nyder det og ikke med konkurrence som mål, men gå spor det kan hun. Dejligt er det at se hendes logrende hale, når hun finder kloven.




Nu var det tid til lidt frokost, som Merete og Robert havde med, det blev nydt i det frie, med Rebekkas bur som bord.
Robert har fotograferet – tak for det.
Lagt online 30 Nov 2008 af janne_hjorth
September ferie ved Jerup Strand.



Vi tog på en dejlig efterårstur til Jerup Strand - et område, vi holder meget af.
Selvfølgelig fik jeg lige lavet et træningsspor i Ålbæk Klitplantage - hvor der et terræn, jeg ikke har mulighed for at finde i nærheden af Århus.
Ellers nød vi bare naturen med lange spadsereture ved havet og i klitplantagerne. Xingu sprang op og ned af klitterne og i havet med et tempo ikke mange 9årige curlyer gider. Meen lidt langsom var hun også, når hun rejste sig om aftenen. En dejlig uge for 2 og firbenede familliemedlemmer.
I går var Xingu ude på 2 ca 300 meter træningsspor med kasse, tilbagegang i to forskellige knæk - hun løste begge i en passende fart og med en præcision, jeg ikke har set længe. Sporene havde ligget 22 timer, ca 3 dl blod havde jeg anvendt ialt.






Lagt online 12 Oct 2008 af janne_hjorth
1000 meter x 20 timer i Skive aug 2008



Pia og jeg drog til Skive i det mest forrygende vejr, for at Pias Monty skulle ud at forsøge sig på 1000 meter spor og Xingu endnu engang på 20 timer x 400 m.
Billedet af Monty er taget for en dags tid siden - jeg kunne ikke få kameraet op af tasken, sådan regnede det. Over 40 mm var der kommet på sporene, hvilket skabte kaos på 20 timer x 400 meter, som alle lå med opstart i åbnet højt græs de første 100 meter.
Ingen på mit hold blev præmieret - XIngu og jeg kom ellers med en god portion selvtillid fra de norske spor, en del regn plejer nu heller ikke at være en hindring. MEN - Xingu fik overhovedet ikke fært i næsen , kom ikke ud af kassen, det har jeg sgu aldrig oplevet før. Ingen af de andre på holdet kom i gang - det var helt absurd. Mange af hundene var præmierede i forvejen, en af mine holdkammerater var jeg på hold med året før, hvor han fik en 1. pr. på 20 timer, hans hund kom heller ikke i gang.
Sådan er gamet altså også en sjælden gang.

1000 meter hundene skulle gå spor, som var lagt inde i Skive Plantage, hvor Vigdis gik sidste år, og her faldt præmierne. Ja, og så også på 3 timers sporerne, men de var gået dagen før, inden det ekstreme nedbør faldt.
Monty skulle for første gang prøve kræfter med et langt spor. Pia havde prøvet 3 - 4 spor på blod 1 måneds tid op til prøven, Monty havde dog højst været ude på 800 meter på spor, som Birgit og jeg havde lagt til ham - vi var nu sikre på, han havde en chance for at fuldføre, selv om han mest er trænet til DCH spor. Han har så stor arbejdsvilje - hvilket han også beviste, da han var ude at spore over en 1 time og trods 2 tab gennemførte.
En 3. pr. på sin første 1000 meter (ja, og Pias) og sin 3. schweissprøve i alt, det er altså godt gået. De to udgør et rigtig godt team, og det er nødvendigt, skal man klare sig på de lange spor. Et STORT TILYKKE til dem.
Lagt online 07 Sep 2008 af janne_hjorth
Schweiss prøve i Ruhårsklubben, Dronninglund aug. 2008



STORT TILYKKE til Lene og til Affi, som sammen løste opgaven på 3 timers x 400 meter schweissprøve og fik en 1. præmie ovenikøbet på deres første sporprøve og i noget terræn, som bestemt ikke var let (måske var det godt, Affi fik prøvet nogle bakker på sukkertoppen i juli):)
Lene deltog i foråret på Region Østjyllands vildtsporkursus og beviste her i den sidste weekend i august, at det ikke var tilfældigt, at ekvipagen også i april fik 1. pr. på en uofficiel sporkonkurrence.
At Lenes dommer, Frits Hansen, som er en garvet schweissdommer og schweisshundefører, roste Lene for at udvise det bedste førerarbejde han i flere år havde set, glæder mig - det falder fint i tråd med hvad vi også så på kurset.
Jeg håber de to vil træne videre - og måske kan overtales til at være med, når vi tilbyder kursus i overnatnings spor frem mod 20 timers prøve.
Lagt online 01 Sep 2008 af janne_hjorth
20. juli Xingu er blevet Norsk Vildtspor Champion





Gennem et stykke tid, havde Birgit og jeg talt om at lave en sportur til Norge, og da Vi hørte Dorte skulle til prøve i Löten, tog vi afsted – vel at mærke i håb om, vi kunne overraske Dorte og Jens Ole på dagen. Birgit havde fortalt Dorte, at det jo ikke var udsædvanligt, der var andre danskere deroppe – og at hun måtte hilse, hvis hun mødte nogen!
Et par dage før prøven var vi kommet til området, og vi havde tid til at lægge et testsspor til Xingu, så hun kunne vænne sig til den nye fært– typisk blåbær, og lav, masser af elg kugler og også færten af bjørn og ulv. Kia, Birgits store hvalp var også med på turen og fik selvfølgelig også lige et træningsspor. Vi nød den smukke natur med spadsereture ved Trangen, hvor hundene fik lov til at løbe frit, dog under opsyn, da vi var blevet advaret om der gik bjørn og ulve i området. Et par steder standsede begge hunde op og markerede et eller andet – men vi så nu ikke nogle
Masser af søer og elve til at svømme i var der og både hundene og vi nød det ingen tvivl om det.



">












Et par aftener ved 22 tiden kørte vi ud for at se, om vi kunne være heldige og se en elg. Det var et stort ønske fra min side, og tænk – jeg var heldig.
Birgit kørte ud på de små grusveje i de meget store skove, og ved en lysning, hvor Birgit og Hans tidligere har set elge, fik Birgit øje på en elg ko med en kalv. (billedet er taget en anden dag, så der er ingen elg på, men det var dette sted vi så ko med kalv:)
Elgen hørte bilen, men blev stående, det friske græsområde var fristende, kalven blev gennet ind i skovens mørke. I kikkerten var den meget tæt på, men stod vel 150 meter borte.
Efter at have kikket på den et godt stykke tid, listede jeg bildøren op, og kravlede over bag skrænten og lidt op men stadig skjult for elgen, og der sad jeg et godt stykke tid og kunne høre elgen tygge samtidig med jeg havde dens store hoved med de lange ører i focus, i de norske skove er der helt tyst. Det var fantastisk – den oplevelse glemmer jeg aldrig. Mørket sænkede sig og vi vendte tilbage til campinghytten, hundene som jo var med i bilen havde ikke givet en lyd fra sig, Birgit kunne høre, deres næser vejre den nye fært.

Næste dag tog vi til Tyskeberget (651m)– og Birgit havde næppe sagt, at her kunne vi faktisk godt se elg – før vi drejede om næste sving og jo – midt på vejen 50 meter fremme stod en ung elgtyr. Mit kamera havde jeg anbragt i bunden af rygsækken under regntøjet – så jeg nåede ikke at få det fumlet frem, før den roligt gik ned af en stejl skråning og var som sunket i jorden.




De sidste 1½km blev tilbagelagt til fods, det var en ind imellem en heftig stigning, men også med områder, hvor små vandløb krydsede og den kommende multebær, blåbærsæson ville snart stå for døren, kunne vi se. Nogle få blåbær var modne, multebærerne var det for tidligt at interessere sig for.Vi snakkede højlydt hele vejen, da bamsen også går her, og vi på ingen måde ville overraske den.
Hundene må vel have løbet turen ti gange og nød at hoppe i de små noget udtørrede vandløb, så de nærmest var brune af den humuslignende jord. Madpakken blev indtaget på toppen med en aldeles skøn udsigt – helt til Sverige og vi skålede i en bærbrændevin, Birgit havde med i rygsækken. Vi skrev i den gæstebog, der var gemt i en kasse og kunne se, at der et par dage før, havde været en norsk dame, som gik alene derop, syngende hele vejen af hensyn til bamsen.
Bagefter kørte vil til Rogsjøn - også et smukt sted.












Så blev det søndag, og vi kørte til Löten. Birgit havde fortalt mig, at det ikke var ualmindeligt at se får på sporprøverne i Löten, da de går frit i skoven. Det havde jeg ikke trænet og jeg var ærlig talt spændt på, om Xingu kunne bevare koncentrationen, hvis hun skulle møde nogle.





Vi fik øje på Dorte, da vi kom kørende op mod hytten, og med Dannebro hængende ud af vinduet, fik hun øje på os. Det viste sig, hun lige var blevet klar over vi kom, da kataloget med bl. Xingus navn var blevet sat op på mødepunktet – en hytte tæt på søen. SÅ helt overrasket blev hun altså ikke – men hyggeligt var det at møde hende og Jens Ole.
Vi trak lod om sporene og tog ud i skoven, på kortet kunne vi se, hvor vi skulle mødes.



Xingu var 2. Hund på mit hold, og jeg fik lige luftet Xingu, da en lille brun puddel med en stor klov kom ud af skoven. Føreren fortalte, de ikke var blevet kaldt af, det skulle senere vise sig, den havde gået til 1. Præmie med HP. I det hele taget var det spændende at se, hvor mange forskellige hunderacer, der var tilmeldt prøven. 35 hunde fordelt på 19 racer – det er ikke noget vi kender hjemme i Danmark.

<






Xingu startede op i et åbent område og trak hårdt på frisk elgfært (indtil flere dynger af elgkugler) lå 5 meter ind af en veksel. Jeg trak hende tilbage til start og denne gang gik kort efter væk fra vekslen og ind i skoven. Udfordrende var det at komme op over de klippestykker, som stak næsen op af mos og buske. Et stykke tid gik vi på klipper, så kom hun lidt tilbage og gik ned af en så stejl ( selvfølgelig – det er vel Xingu) klippe, at jeg bremsede hende ved at måtte gå ned ved siden af, og så krydsede hun over en ret bred skovvej. Hun fulgte nu en græsklædt veksel i noget fugtigt område. Næste knæk ringede hun rundt i – og gik op ad igen. Sidste knæk tog hun mere præcist, og gik så paralet med asfaltvejen, dog tog hun en bue ind i terrænnet igen, ringede tilbage og gik målrettet frem. Jeg kunne lige skimte bilerne gennem træerne, så stoppede hun op og nærmest stivnede, så vidste jeg, hun havde kloven. Jeg kom derhen og så, den sad fastbundet bag en træstub. Glæden kendte ingen grænser. Hun fik sin belønning – kattemad med laks – og dommer Raymond Bråten skrev ned på sin kritik seddel - med det bedste stoneface, jeg længe havde set.
Præmieringen måtte vi vente med til parolen.
Tilbage til hytten snakkede vi lige kort med Dorte, som var på vej ud på sit spor med Tikka. Det lykkedes dog ikke denne dag, kun 50 meter før sporslut, ville Tikka ikke mere, ærgerligt, når de ugen før havde opnået 1. Pr. med HP på en rørlig prøve.




Vi hyggede os med de andre deltagere, jeg snakkede også med en norsk dame med en svensk opdrættet curly, der desværre ikke var sporminded lige den dag.

Ved parolen, nævnte alle dommere deres ”0” præmiering, derefter ”3”, og da prøveleder Eva Moen spurgte om der var ”2” pr. og alle dommere rystede på hovedet, gav det et gip i mig. Raymond Bråten lyste op i et smil og så vidste jeg, Xingu havde fået 1. Pr. og var blevet NVCH som den første i racen herhjemme. Han fortalte bagefter, jeg havde set ret så morsom ud, da det gik op for mig, championatet var i hus. Han stillede venligt op til fotografi, og plantede det noske flag ved siden. Med søen i baggrunden:)
Prøven var veltilrettelagt og afholdt i en venlig og afslappet måde.
Bedste hund: 1. pr. med HP (hæderspris) En Collie, som både markerede bjørneleje, sårlejet, og ignorerede den flok får, som stod midt på dens spor – en imponerende fårehund.
Birgit havde Champagnen med og Xingu blev behørigt fejret.



Tilbage på campingpladsen, lod vi hundene nyde en ordentlig svømmetur, vi andre gik langs elven, Birgit spottede et par bæverstokke, som vi faktisk så nogle stykker af, rundt omkring.
Vi besøgte Skogbruksmuseet i Elverum på turens sidste dag, bestemt et besøg værd, skulle andre komme på de kanter.
På vej hjem i bilen, mættet af indtryk, tænkte jeg på en rigtig god tur med masser af natur, som Birgit guidede mig rundt i. I september, fortalte Birgit, at skråningerne nærmest er røde af alle de modne bær– det må jeg opleve engang.

jeg håber, Xingus og mine oplevelser med spor vil inspirere flere curlyfolk til at prøve kræfter med sportræning. Der venter spændende oplevelser derude i skoven.

Lagt online 28 Jul 2008 af janne_hjorth
MAJ - en dejlig måned.


Indtryk fra en dejlig majdag med sportræning hos Birgit, frokost og snak på en smuk eng i forårsklæder . Af billederne fremgår det nok at hundene nød det – det gjorde vi andre også.





Xingu var sammen med Kia, Birgits 7 mdr. gamle lab hvalp – mon Xingu kan lære den et par unoder? :)




Kia - hvem kan stå for det udtryk?

Lagt online 20 May 2008 af janne_hjorth
Schweissprøve i Lindet Skov, 3. maj. 2008.

HURRAAAA!




Vigdis har fået første præmie på 20 timers schweissprøve i en alder af 2 år og så oven ikøbet første gang hun forsøger:)
Desværre var Meretes knæ stadig ikke så godt, at hun selv kunne føre Vigdis, så jeg var igen så heldig, at skulle føre to curlyer på samme prøve - denne gang på 20 timers prøve.
Prøven blev afviklet i Klub 5 regi, som sammenslutningen af 5 jagthunderacer kalder sig, en veltilrettelagt prøve, som Georg Tronier var prøveleder på.
Det vakte jo nogen opsigt, at der dukkede to curlyer op - flere af prøvedeltagerne var henne for at mærke på krøllerne og høre lidt til racen, og både Vigdis og Xingu er meget omgængelige, og vil gerne snakke med mennesker og dyr, de ikke kender.
Øvrige racer på prøven var Korthåret Vizla, langhåret hønsehund, Ruhåret hønsehund, Weimeraner,Bayersk vildtsporhund, Drentsje Patrisjhond.
Der blev trukket lod om sporrækkefølgen,og vi kørte alle i skoven.
Første stop nåede Merete og jeg lige en kop kaffe, inden det blev Xingus tur.
Jeg var meget spændt, da Xingu på grund af sin benskade har ligget stille så længe, at hun ikke var ordentlig forberedt konditionsmæssigt, sådan som jeg har for vane, men det skulle vise sig, ikke at kunne mærkes på hende. Vi fik de tyve x tyve meter forevist, hun gik lige ind og stemplede sporstart, og så troede jeg hun ville gå lige frem mod den grønne skovsti, jeg kunne skimte gennem træerne. Men nej, damen gik i en vinkel på 45 grader til venstre lige ud af venstre hjørne, gennem nogle tætte graner og så lige op af en smal forhøjning. Hold da op, jeg har aldrig været på et spor, som var så svært. 1. knæk måtte jeg igen igennem tætte graner ud mod en åben veksel, vi gik vel 100 meter, og så gik rodede hun rundt. Hun tog atter sporet op, gik yderligere frem og her fik vi 1. tab, jeg tog hende forbi dommer, stifinder, og hornblæser, tilbage på vekslen - men lige lidt hjalp det, og efter godt 40 minutter sporarbejde, fik vi sidste tab. HUn gav aldrig op, jeg kunne ikke ærgre mig, hun er en fighter.
Dommeren synes, hun skulle have lov til at gå sporet færdig,det viste sig, at der midt på den lange strækning, var en "krumling" (sådan tror jeg nok de kaldte det!)og sporet drejede væk fra den retning vi gik i.Da Xingu blev sat på, gik hun til sporslut, vi var lige igennem et sumpområde, jeg så aldrig schwiss nogen steder.
Dommer Jens Velling roste hende for hendes vedholdenhed og arbejdet i stram rem, noget dommere godt kan lide.

Vi sundede os lige ovenpå den præstation, inden Vigdis skulle på sporet, heldigvis var der en Vizla, som lige skulle have overstået sit 3 timers spor, som den klarede til 1. pr. også med rapportering.

Vi kørte hen til et nyt område, og Jeg luftede Vigdis af, og vi gik hen til sporstart sammen med dommer, stifinder og hornblæser. Nu skulle hun vise, hvor langt, hun var nået i træningen. Jeg kender jo hendes sportalent, men under ti overnatningsspor med tilbagegang - er ikke optimal bagage, at have med til prøve.
Vigdis gik ind i de 20 x 20 meter, et område lidt mere åbent med en kvasbunke midt på, som hun var henne omkring - og så valgte hun også at gå i en vinkel meget skrå ud til siden. Hun går i et mere afdæmpet tempo en Xingu,og da hun er en mere blød hund og tilmed meget ung, er det vigtigt, hun ikke mærker ryk i linen, fordi den sætter sig fast omkring trærødder og lignende, så jeg har travlt:) Vi går nærmest paralet med den skovvej, vi startede på, og pludselig står vi foran en dyb grøft med vand. Vigdis tøver og drejer til højre, jeg når lige at overveje, om det er fordi hun er for urutineret, men hun går sporfast mod højre - lidt tilbage i terrænnet (en ny krumling, viste det sig).Her krydser hun en ny grøft og jeg følger efter. Der er et lille vandhul, som vi er lidt rundt omkring, jeg sørger for ikke at komme så langt væk, at vi får tab, jeg er nemlig sikker på, at hun har sporet ved grøften. Det er nu, hun skal vise, hun trods det, hun ikke er særlig rutineret, har den vedholdenhed og selvstændighed til, at det lykkes: DET HAR HUN.
Vi går lige tilbage til grøften, og nu bider hun sig fast igen. Vi går skråt igennem skoven, hun markerer sårlejet, og på et tidspunkt, møder vi den brede vandfyldte grøft. HUn springer ned igennem den og op på den anden side. Jeg må følge bagefter, og nu går hun skråt igennem granerne - har en enkelt afstikker ud til siden af og til - jo, der er godt med afledningsfært - men kommer fint tilbage og forsætter - lige pludselig ligger bambi der. Hold da op, jeg er bare glad. Det er sgu godt gået af en så ung cyrly. Der bliver blæst over dyret, jeg får overrakt løv og dommeren giver sin kritik - præmieringen må vi jo vente med til parolen.
Stifinderen er venlig at fotografere os, da vi er nået ud på skovvejen igen.
Merete har hørt hornblæseren blæse "dyrets død" og bliver selvfølgelig glad - spændte er vi dog, indtil vi på parolen hører, at Vigdis har fået 1. præmie og ovenikøbet bliver bedste 20 timers hund - ikke andre er gået til en 1. præmie, der er faldet een 2. og een 3, præmie, resten har fået 0. Hun får en fin vandrepokal med hjem.
I bilen på vej hjemad, siger jeg til Merete: Er du klar over, vi har to curlyer med i bilen, som begge er præmieret på 20 timers schweissprøver og din, er iøvrigt, den første curly herhjemme, som har fået en første præmie på en dansk 20 timers prøve. Jo, armene er i vejret den dag.





1. præmie og bedste 20 timers hund på prøven: Vigdis.

Lagt online 04 May 2008 af janne_hjorth
Uofficiel vildtsporprøve på Fusingø april 2008.

I dag sluttede vildtsporkurset, som vi i DRK region øst har afholdt gennem et par måneder med en uofficiel prøve, afholdt efter gældende regler.
Jeg har været meget glad for at ikke mindre end to ud af de ti kursister havde curlyer - Anja med Congo og Lene med Affi.
De har virkelig gået til sagen med stor interesse - og i dag skulle de begge prøver, hvor langt de er i træningen.

Anjo og Congo havde ikke rigtig heldet med sig i dag - lidt mere træning, så går det:)

Lene og Affi gik et overbevisende spor i dag, en enkelt gang havde Affi brug for lidt hjælp af Lene, og det fik han! - og det er jo netop kunsten, dels at kunne "læse" sin hund, og giv den lidt støtte, hvis har behov for det.
Det blev til en flot 1. præmie - stort tilykke og knæk og bræk til begge piger fremover. Jeg håber, de vil starte på en officiel prøve senere på sommeren.

Lagt online 27 Apr 2008 af janne_hjorth
Schweissprøve ved Hals, april 2008.

Stort tilykke til Susie og Capercaillie`s Mellow My Mind med den fine 1. præmie på 3 timer x 400m i sidste weekend.Det er første gang "Spotty" er til schweissprøve herhjemme, og det viser endnu engang, man faktisk godt kan lære voksne hunde at gå spor. Så kom bare igang derude med de danske curlier!
Nu er der så tre medlemmer af den lille, exklusive klub af curlier, der er præmierede op officielle schweiss prøver ( Vigdis, Spotty og Xingu) - forhåbentlig kommer der snart flere:)
Det er dog ikke første gang, Susie og "Spotty" har haft succes på sporet - sidste efterår, fik den dygtige ekvipage 1. præmie og blev Anlagsklassens bedste hund i Sverige. Jeg glæder mig til at følge de to på 20 timers sporene.


Capercaillie`s Mellow My Mind - 8 år gammel.
Lagt online 26 Apr 2008 af janne_hjorth
Sportræning en dejlig forårsdag

Endelig, nu er det da forår! Se bare på billederne fra dagens træning.
Jeg havde lagt spor til Vigdis og Rebecca, som først havde snuden i jorden:)
På grund af en skade i Xingus ene forben, har vi ikke kunnet træne i lang tid, men i dag, vovede vi pelsen (eller rettere benet). Dog må hun stadig ikke løbe frit, alt foregår i snor. I dag var sporet med frisk afledningsfært, vi så ikke færre end 4 rådyr krydse rundt over sporene.
Merete har taget billederne af Xingu. Kaffe og snak i dejlige omgivelser.



To korte spor havde jeg lagt til Xingu. Kasse, knæk med tilbagegang, og kort efter sporslut.


Her er andet spor.



Slyngveninden Vigdis, finder Bambi. Brune kan også, Rebekka og Bambi:)



Der er nu ikke noget som en hyggestund med Tobias.

Lagt online 14 Apr 2008 af janne_hjorth
Nye Billeder under oplevelser: Tur til Sverige nov. 2006

Alert! Xingu - Påsken 2008.




Bedre sent end aldrig. Jeg har lige opdaget, jeg manglede at uploade billeder fra den dejlige tur Merete og jeg havde til skåne, da Xingu blev Svch. Det var et helt vidunderligt landskab, vi boede i, Söderåsen er bestemt et besøg værd en anden gang.
For at se billederne, må I scrolle ned til historien :)
Lagt online 20 Mar 2008 af janne_hjorth
Årets Markprøve Curly 2007.



Årets Markprøvecurly 2007 er den titel, som SVCh Moselund`s Almera, alias Xingu lige er blevet udnævnt til. En titel som paradoksalt nok er vundet på point fra officielle Schweiss prøver og ikke fra markprøver, det er vist første gang, det er sket. Xingu er også en ener, så det passer jo fint, den hund kan stadig overraske
Jeg er selvfølgelig meget glad for Xingu i en alder af 8 har vundet konkurrencen – men når euforien har lagt sig en smule, er jeg noget beklemt på racens vegne, dels over der kun deltog 5 curlyer, men også over niveauet, racen som sådan er på. Een er i år blevet DKCH (+J), et meget flot resultat og kunne nok have fået mange flere points, hvis den havde været stillet på flere prøver – men at der kun derudover er 4 andre curlyer, hvoraf de 2 har point fra Schweissprøver – dvs, at der kun er 3 curlyer, der i år er præmierede på officielle markprøver.
Der hviler i disse år et stort ansvar på opdrættere herhjemme og også på dem, der køber curly, hvis racen skal kunne vise sig som prøvehund på officielle prøver indenfor DRK. Racens kvalifikationsprøve sommeren 2007 understreger dette. Hvad skal der til? Ja, hvis jeg kunne besvare det let, havde man jo nok forsøgt noget forlængst.
Vigtigt er det, at opdrættere foruden at bevare det smukke eksteriør, de danske curlyer har, også sætter endnu mere fokus på fundamentet for at træning skal lykkes: En velpræget hvalp efter forældredyr med et godt temperament, som er værd at avle på. Så skal man selvfølgelig også være heldig, at hvalpekøbere har evner / lyst til at arbejde med hvalpen i DRK regi, møder dygtige trænere, og at hvalpekøberen har den fornødne tålmodighed, som en curly kræver.
Mange har jo så travlt i dag, og det kan være fristende at kikke til en formel 1 type, som hurtigt kan stilles på prøver – ser vi til Sverige, er der flere curlyfolk, der har ført curlyer på markprøve, som også har formel 1 labrador – er det et udtryk for, man hurtigt vil se resultater? Måske skal man søge inspiration hos opdrættere af Chesapeak Bay Retriever, i den race ser man en del, som både ser ud – men som i høj grad også kan bruges både til markprøve og til schweissprøver, hvilket understreges af, at de også bliver solgt til folk, der har den interesse.
Jeg håber inderligt, curlyracen forstærkes på brugsdelen de næste år – det har den fortjent!
Lagt online 19 Jan 2008 af janne_hjorth
2007.12.31

Årets sidste dag bød på dejligt omend lidt køligt solskinsvejr, og Xingu og jeg kørte en tur til Fulden lidt udenfor Århus, hvor man kan gå på den gamle kreatursti som ligger på et højdedrag med den smukkeste udsigt over Giber Å.




Der går en gammel grusvej fra Fulden og over markerne til Moesgård, hvor Xingu nyder at løbe frit – senere da vi går langs med ridestien ved krattet, som omgiver Moesgård Have (som det stykke skov hedder), må hun dog gå ved siden af mig, da vi ugen før havde rejst både et stykke råvildt og en hare, som Xingu nærmest stod på ryggen af. Hun løb kort efter haren, men satte sig 15 meter væk, da jeg fik fumlet fløjten i munden og fløjtede et ”sit” fløjt. Jeg lod hende sidde lidt, mens haren forsvandt over marken, hvorefter hun blev kaldt hjem og rost for sin lydighed! Rådyret var sprunget til den anden side – hun så det ikke, men da vi krydsede sporet, røg næsen i sporet – men vi fulgtes pænt ad videre langs med krattet.




Et stykke henne krydser ridestien ind i skoven, og derefter krydser man lige vejen for at komme på den anden side af åen og op på kvægstien.En dejligt udsigt udover åen og markerne som omgiver Moesgaard.



Bagefter kørte vi over til en nærliggende skov, hvor en lille rudel krondyr har holdt til de sidste tre år, jeg lister en gang imellem rundt derovre sammen med Xingu – så er vi på ”kikke pürsch” ( vores hjemmestrikkede begreb). Xingu er altid i snor, når vi går derovre, jeg skal ikke risikere, hun bliver fristet over evne. Jeg tager det også som en slags tilvænning til, at der er masser af krydsende spor efter krondyrene, men at hun ikke skal spore der.



Jeg har flere gange haft held til at finde dyrene, sidst var i sommers, hvor jeg tog et par billeder med mit kamera – men da jeg ikke har særlige objektiver til langdistance er kvaliteten ikke særlig god. Man kan dog godt se, det er krondyrJ




Men det eneste vi så i skumringen var enkelte aftryk i kanten af marken.




På vejen hjem var der til gengæld et stor flok på 35 dyr, som er undsluppet en hjortefarm i nærheden for en måneds tid siden. De kan åbenbart ikke fanges, men de holder til i nærheden af farmen. På billedet, som Tobias faktisk tog samme eftermiddag i skumringen, er det svært at se – men de gik faktisk på den forkerte side af indhegningen! – Jeg undrer mig lidt over,at det ikke er lykkedes at lokke dem ind i indhegningen endnu – men det skal jeg nu ikke gøre mig klog påJ.


Raketter og brag var så småt igang, da vi satte bilen i garagen – Xingu er heldigvis helt upåvirket af den slags. Vi er klar til et nyt år.

Lagt online 05 Jan 2008 af bias_hjorth
Efterårs træning

Xingu, Vigdis og Rebecca.

Sidste dag i september havde Merete og jeg aftalt, vi skulle lægge spor sammen. Merete skulle se, hvordan man lægger spor til 20 timers prøven, så vi tog først ud  i en nyskov, lige i nærheden af hvor jeg bor, hvor jeg havde planlagt at kunne have et par spor til vintertræning. Skoven, hvor vi lagde sporene, består af en vel nok 6 år gammel granplantage omgivet af lidt frugtplantage og åben mark, det er et sted, hvor råvildt nærmest lunter rundt konstant, har jeg indtrykket af. Et godt sted til at træne afledningsfært.

Jeg har tit mødt dem, hvor de krydser et par graner foran, når jeg har gået tur, men da vi var to, og snakken gik livligt, havde vi vist advaret samtlige dyr, vi så i hvert tilfælde ingenJ

Vi benyttede chancen til at lave lidt lydighedstræning, og lidt ringtræning på en plads et par km. der fra. Efter frokost var det blevet tid til at hundene skulle gå sporene.

Vigdis fik første spor, som var lagt konventionelt. Det gik fint, kassen voldte ingen problemer, tilbagegangen havde vi lavet som en ”begynder tilbagegang” hvor vi i stedet for at dryppe lige tilbage lavede en snæver vinkel, for ligesom at lokke hende ud i tilbagegangen. Det lykkedes også.

Hun gik i et meget fornuftigt tempo, og var let at læse, nogle få spor mere, så er hun klar til et overnatningsspor, synes jeg.

Vi kørte om på den anden side af skoven, hvor Xingus spor lå. Det var lagt med færtsko, og jeg er ikke sikker på, jeg forsætter af den vej. Jeg synes ikke, jeg har kunnet mærke forskel på Xingus sporkoncentration – men måske, er afvekslingen  i virkeligheden god. Kassen voldte i dag ingen problemer, hun gik lige ind og tog foden, men sporet kunne godt være mærket bedre op i starten, det gav lidt flimmer, når jeg ikke var sikker på, om hun gik ud det rette sted (grantræer har det med at ligne hinanden). De sidste 200 meter var ind i den ældre granplantage, hvor rådyrveksler krydser flere gange. Damen var noget interesseret i afledning et par gange men kom artigt tilbage, og tog knækket fint. Hun gik lige frem til kloven.

Rebecca fik et kortere spor, som hun løste fint. Hun nød, at få lov til at bruge næsen.

Hundene var ved at være trætte, det var vi andre også, kaffen og kagen blev indtaget lige  bag skoven, med hundene som bisiddere. En dejlig efterårsdag.

Merete og Vigdis

Vigdis ved sporslut

Xingu undervejs

Xingu bytter straks kloven med en godbid.

Rebecca på sporet.

Man kan altså godt blive lidt kæle af al den ros ved sporslut:)

Lagt online 01 Oct 2007 af janne_hjorth
Kassetræning på en sommerdag i august

I går var det tid til lidt ”kassetræning”, og Birgit havde været så venlig at lave tre korte spor, ca 150 – 200 meter med et enkelt knæk, men med opstart, som man bruger på 20 timers spor, et område på 20 x 20 meter, hvor i  sporet begynder. Der er ikke et opkradset lille område, som vi bruger på 3 timer, men man begynder bare at dryppe blod ud et eller andet sted i indenfor ”kassen” (hvis det er et konventionelt spor).

 

Jeg er klar over, det er der, jeg skal sætte ind, inden næste års sporsæson, så det prioriteres op i min træning.

 

Som sædvanlig kan jeg nyde Birgits sporterræn, der er simpelthen al det terræn, man kan komme ud for på prøve: Bøgeskov, nåleskov, åbne områder, krat,  græs, lyng, blåbær, ene, jævn og kuperet terræn, små vandløb,  det er eldorado for sporfolk. Der er rå, då og kronvildt i området, og i går hang der et par ravne, råbende over hovedet på os, da vi spiste vore sandwiches i skoven.

 

Birgit havde lagt to af sporene med færtsko, jeg ville nemlig gerne se, om det kunne få Xingu til at holde sig mere til det spor, som hun faktisk skal gå på, og ikke interessere sig så meget for afledningsfært. Det var der nu ikke noget entydigt bevis på. Jeg vil lægge flere spor med færtsko i løbet af september, inden jeg afgør, om det er den vej, vi skal forsøge.

Xingu var frisk på de tre spor, og gik ivrigt til sagen. MEN hun er ekspert i at lade som det er det rigtige spor hun er på, trækker hårdt og vedvarende et godt stykke vej ud af kassen, før hun tager hovedet op. Hun kan endda markere sporstart, hvor jeg ikke er i tvivl om, det er sporstart, og så alligevel gå i en forkert vinkel ud. Det skal jeg have løst på en eller anden måde.

 Da jeg sadlede om fra markprøve træning, var det netop fordi, der var kommet for mange ”nej´er” ind i min træning, det var ikke sjovt. Xingu var såmænd ligeglad, den er psykisk så hård og selvstændig, at det ikke kunne overskygge den jagtinstinktJ

Så med sportræning besluttede jeg IKKE AT SKÆLDE UD. Så jeg har rost, når hun i træningssituationen har taget sporet op, og ignoreret, når hun er gået på afledning. Sådan må det være, det skal være sjovt, det er min hobby.

Som en kendt mand indenfor retriever verdenen (Viggo Berger) engang sagde til mig til et træningsseminar: ”Nu har vi jo engang det liv, vi har og den hund, vi har, så må vi prøve at gøre noget ved det.”

 

Efter de tre spor, gik Malou og Alba hver sit overbevisende 20 timers spor, og så tog vi til tange sø, hvor de tre viste, hvor vandglade, retrievere er. De nød det, det gjorde vi andre også.

Vi sluttede dagen af med et køligt glas saft I Birgits have, Xingu viste, at en 8 år gammel curly, stadig kan lide at lege med at smide bolden ned af skrænten, for selv at komme farende med den bagefter. Alba deltog også lidt i den leg, men synes vist den krøllede kusine var en anelse voldsom i sin leg. Der var ro i buret hjemad efter en dejlig dag.

 

Fra venstre: En del af Xingus første kasse, midt i : Alba på spor, til højre: hundene i Tange Sø. 

Lagt online 25 Aug 2007 af janne_hjorth
To curlyer og en lab på schweiss prøve i Skive plantage 12. august 2007

Det er første gang i Danmark to curlyer deltager på samme officielle schweissprøve og jeg var så heldig at få lov til at føre dem begge. Med mig havde jeg foruden Xingu, naturligvis, også Meretes Vigdis, da sporprøven kolliderede med Meretes ferieplaner. Det var med nogen spænding, jeg skulle til prøve med Vigdis, jeg havde jo ikke selv haft sporselen i hånden før, men dog ofte været sporlægger for Vigdis og Merete.

Først skulle Xingu dog i aktion i et 20 timers spor i Rønbjerg plantage, som ligger ca 10 km fra Skive plantage, hvor 3 timers sporene lå – prøven var blevet forsinket, da der var kommet dommerafbud dagen før, just som sporene skulle lægges, så de resterende dommere skulle dele et af holdene – men hvad, når man har godt vejr, et dejligt morgenbord i en jagthytte og sporfæller at tale med, er det forbløffende så hurtigt timerne går.

Dommer Jørgen Lund Thomsen sørgede for en god, afslappende start, med sin historie om det anskudte dyr, han havde rekvireret en dygtig sporhund, (xingu) til at udrede. Hvor skytten havde stået, præcis som havde det været en rigtig eftersøgning. 

Xingu havde store problemer i kassen, hvor der var noget skovfald i venstre side,  men efter at have gennemsøgt kassen, gik hun dog skråt ud til venstre, men desværre – et stykke ude, fik vi tab. Tilbage i kassen, afsøgte vi nu højre del og her, gik hun ret overbevisende ud, men det viste sig at være på frisk fært. Øv, igen tab, jeg må indrømme, jeg var ved at miste modet, men vi vendte igen tilbage til kassen, og denne gang, gik hun hen og fik fat i anskudsstedet og vi gik lige ud af kassen. Første stræk gik uden problemer, tilbagegangen blev udredt, andet stræk, fint, lige til sidste knæk, her kom hun i alvorlige vanskeligheder. Denne gang, lod jeg mig ikke lokke længere væk end vi havde plads til at ringe rundt og afsøge området, selvfølgelig besværliggjort af flere væltede træer. Hun knoklede rundt ti minutter, hvorefter jeg gik 40 meter tilbage af sporet, og nu fandt hun uden problemer knækket og gik lige frem til det lille stykke skind, der lå gemt bag en træstub ved sporslut.  Det gav en 3. præmie. Skoven var åben nåleskov, med mos og græs i bunden. Jeg så ikke schweiss et eneste sted, heller ikke på de væltede træstammer, Xingu havde trukket mig over.

Tre gange ud af de 4 gange vi har gået  20 timers spor i år, har vi haft tab, fordi vi kommer forkert i gang, når hun først har fået startet godt, er hun gået frem til dyret hver gang i et hug. Jeg har lagt langt de fleste spor til Xingu i år, så jeg har ikke haft tilstrækkelig fokus på opstart, det er jo anderledes, når man godt ved hvor anskudsstedet er!  Så i vinter træner vi opstart, opstart og opstart (som andre har lavet).

En ting må man sige: Xingu er altid arbejdsvillig, hun har knoklet og knoklet, og  hvad kan man forlange mere? Hun er en ener, ikke nem, kører i et højt gear, men med stor udstråling og jeg har lært en masse af hende. Jeg har også gjort en masse fejl i hendes træning - sådan er vilkårene også for en hundJ

 

Jeg har tidligere fortalt om, hvor vigtigt det er at holde sin sporhund i god form. For udenstående kan det måske virke noget besynderligt - det er jo kun 400 eller 1000 meter spor, der skal udredes. Virkeligheden er en anden. Xingu arbejdede 31 minutter koncentreret  og uafbrudt i varmt vejr på en tør bund, hvis konditionen ikke er i orden, når den ikke frem. På 1000 meter sporene er det ikke usædvanligt, at hunden sporer uafbrudt i en time, så kondition er en af forudsætninger for at sporarbejdet lykkes.

 

 

Jeg skyndte mig at køre tilbage til Skive plantage, hvor det var Vigdis´ tur, så snart vi kørte op til jagthytten. Sporet lå ca 1 km inde i plantagen, så Meretes bil var rigtig ude på de små sandede, meget tørre skovveje. Sikke et terræn, masser af plads. Jeg noterede dog, at der stedvis var områder med lyng, som kan være vanskelig at fastholde fært i, og som Vigdis helt sikkert ikke har gået på før.

Igen en sympatisk dommer, Leo Feldvoss, vi fik i fællesskab viklet Vigdis´ sporline ud, som var gået i knude.  Sporstart var i ret tæt skov af en veksel, retning mod noget åbent terræn og Vigdis satte stille og roligt snuden i jorden, jeg holdt hende et kort øjeblik, så færten kunne fastholdes og så gik hun i et behageligt tempo frem med stram line, men ikke så hårdt på som Xingu gør. Første stræk gik hun uden problemer, tog knækket  og krydsede en sandet skovsti forsatte i næste skov, hvor hun lavede en kort bue uden om et hegn, hvor hun ringede noget rundt i nogle tætte graner, som stod på tuer af mos, det var sgu ikke helt nemt. Jeg tog hende lidt tilbage, opmuntrede hende til at ”finde Bambi” og så fik hun fat i det rigtige spor, et lille vip med halen og hun gik nu frem i stram line, tog sidste knæk fint, og gik uden problemer, heller ikke selvom om terrænet her var lyngbeklædt, frem til dyret. Det er altså en fed oplevelse, hun var let at læse, tog hovedet op, når hun var på afveje. Sporet lå i en slags z, det er jo ikke altid, det er firkantet!

En fin 1. præmie til hende – en dejlig hund. Den nye kritikseddel er rigtig god, og jeg må sige, Vigdis scorede højt. Næsten ene 5 taller, kun eet 4 tal i sporfasthed, på grund af problemer i de tætte graner.

 Bedømmelses skalaen går fra "kan ikke bedømmes" , 1 - 2 - 3 - 4 - 5, hvor 5 er højeste karakter. Pointene omhandler bl.a. hundens evne til at fastholde sporet, hundens selvstændighed, hundens sporvilje, samarbejdet mellem hund og fører, hundeførerens evne til at læse hunden.

 

 

Pias Monty skulle ud på sin 1. 20 timers spor prøve. De har i alt gået TRE træningsspor og alligevel gør de det: Får en 1. præmie. Hvad skal jeg sige – det er bare så flot – det imponerede selv de garvede schweissfolk til prøven. ET KÆMPE TILLYKKE fra mig. Jeg har været så heldig at lægge 4 ud af de vel nok 6 spor, den hund i alt  har gået på blod, og det overrasker mig ikke. Den hund har simpelthen så stort sportalent og ikke mindst vilje, og bruger hele sin erfaring fra DCH sporene. Ja, det gør Pia også. Godt gået.

 

 

 

 

En rigtig god spordag var slut – det var årets sidste prøve for mit vedkommende, jeg glæder mig allerede til schweissprøverne til næste år.

 

 

 

Lagt online 13 Aug 2007 af janne_hjorth
Capercaillie´s Scarlett O´Hara (Vigdis), opdrætter, ejer og fører Merete Stub.

Et stort TILLYKKE til Merete og til Vigdis, som opnåede 2. præmie på sin første 3 timer x 400 meter Schweiss Prøve i Rold skov d. 4. august. Vigdis er nu med i den noget lille, men så absolut ”eksklusive” klub herhjemme, som tæller curlyer, præmierede på officielle schweiss prøver.:) Klubbens øvrige medlem er Xingu. For mig er det en stor glæde at Vigdis er kommet så godt i gang med sporarbejdet, jeg har nemlig haft fornøjelsen af at lægge en del spor for Merete og Vigdis.  Jeg glæder mig til at følge denne smukke og særdeles charmerende curly fremover.

 

 

 

 

Merete og Vigdis på træningsspor i juni måned

 

 

 

 

 

Vigdis og Rebecca

Lagt online 06 Aug 2007 af janne_hjorth
2. præmie på 20 timer x 400 meter Schweiss Prøve

 

 

Dansk Münsterlænder Klub og Morsø Jagthunde Klub afholdte Schweiss Prøve d. 29. juli.

 Birgit og jeg valgte at følges ad i bilen til Mors, og da Alba lige var gået i løbetid, skulle vi først møde godt op af formiddagen og vente på en parkeringsplads, et stykke væk fra prøveområdet. Vi blev hentet af prøveleder og skulle have de to spor, der var udlagt i Højris, som tilsyneladende var bøgehøjskov. Xingu startede op i kassen, og gik efter kort tid hen og markerede sporstart og vi gik i gang. På mig virkede det ret overbevisende, men efter et stykke tid, fik vi tab. Pokkers, jeg gik tilbage til kassen og denne gang kom vi ud af det rette spor, det gik planmæssigt over første knæk, hvor tilbagegangen lå, fik jeg at vide bagefter. På den lange strækning gik det vældig fint, lige indtil vi kom til en meget bred og vandfyldt bæk, hvor Xingu hoppede ud og røg i svømmedybt vand. Hun kom fint over, men jeg tøvede lidt, ville være sikker på, hun mente det, da jeg desværre ikke havde fået mine støvler med i Birgits bil. Lidt længere ned af bækken, lå en grenbunke, som jeg forsøgte at balancere på, og kom over med kun en våd fod. Xingu trak utålmodigt, og gik op på en bakkekam, hvor vi for alvor kunne mærke vinden komme på tværs. Hun fastholdte sporet, men det var tydeligt svært, hun pendulerede lidt men efter et stykke tid kom vi frem til dyret. Herligt. Det gav en 2. præmie. Birgit og Alba skulle nu gå deres spor, som havde sin start 500 meter længere fremme i skoven, hvor Alba også kom fint ud af kassen, men fik tab i forbindelse med første knæk. De fandt dog hurtigt tilbage til sporet, og gik frem til dyret uden yderligere tab. Dommeren valgte dog at trække Alba til en 3. præmie, da han ved evalueringen af sporet fortalte, at hun skar et stykke af  mod den sidste strækning. Alba fik ros for det bedste tempo på dagen.

Vi kørte hen til de øvrige deltagere, hvor præmieoverrækkelse, den grillstegte kamsteg, kartoffelsalat og salatbord ventede. Over maden blev sporene rigtigt evalueret i hyggeligt samvær.

På de to 20 timers hold, faldt der  4 x 1. præmie, 5 x 2. præmie, 2 x 3. præmie, 6 x 0 præmie.

 

Lagt online 30 Jul 2007 af janne_hjorth
1000 meter x 20 timers sporprøve i Dejbjerg Plantage

 

 

Dansk Korthårs Klub afholdt Schweiss prøve, hvor jeg havde mulighed for at afprøve Xingu på 1000 meter spor, 20 timer, og med den alder Xingu har nu (lige blevet 8 år), synes jeg, hun skulle have chancen i år. Birgit, kennel Lab-x-Streams, ville også afprøve Alba på distancen, inden hun skal have hvalpe. Vi havde meldt til i rigtig god tid, og var heldige at komme med, der var plads til 8 hunde på 1000 meter og mindst lige så mange var desværre blevet afvist. I alt var 45 hunde til afprøvning, de fleste i området ved Torsted, det var hundene, der skulle på 3 og 20 timer x 400 meter prøve.

”Langdistance”  hundene var fordelt på to hold, 4 på hver, og vi mødtes i Dejbjerg Plantage, hvor vore spor lå. Der var en del råvildt og også krondyr i området.

Ved lodtrækning var Birgit og Alba de første, der skulle gå spor, og  trods en rigtig god start, hvor Alba som sædvanlig lige gik ind i kassen og stemplede sporstart, havde de to ikke helt heldet med sig den dag. Men Alba er jo stadig kun to år, så der er masser af tid til nye spor.

Xingu var næste hund, og  hun gik også ind i kassen, fandt sporstart, som hun markerede tydeligt (det gør hun ikke altid). Sporet lå i gammel granplantage med masser af mos i bunden, som nærmest fjedrede som mosebund, når man gik. Hun passerede en skovvej med græs i bunden gik videre frem og passerede endnu en skovvej og gik vel omkring 60 for langt, inden vi fik første tab.

Vi gik tilbage til den sidste skovvej, hvor hun igen fik fært og drejede  nedad skovvejen til højre, og snart gik det i temmelig god fart fremad. Hun havde indimellem nogle små afstikkere til siderne, men ikke mere end hun kom tilbage på sporet, inden remmen ikke kunne nå.

Et godt stykke nede af skovvejen, forbi et væltet træ drejede en mindre sti til højre, som hun gik ind af. Hun havde snuden i fin kontakt og jeg opdagede ikke, hun var på afledning. Vi fik tab igen, og jeg valgte at trække 40 meter tilbage på stien, hvor hun igen rodede noget rundt for derefter at dreje til venstre. Vi blev hurtigt stoppet for tredje gang, og så var den prøve slut. Det viste sig, at hun under udredning af tilbagegangen var forsat ufortrødent – det snød mig virkelig – og hun plejer ikke at gøre det. Så jeg skulle nok have gået 100 meter tilbage, for at komme så langt tilbage at hun kunne få fat i knækket.  Færten af dyr var for fristende den dag. Vi prøver igen til næste år, hvis kondition og bentøjet holder. Hun nåede lige godt 500 meter af sporet.

Hendes kondition er god, og det kræver det at gå de lange spor. Jo flere snif hunden kan trække ind i næsen op til lugteepitelet før den egentlige vejrtrækning, des bedre forstærkes færtindtrykkene. Det er en fordel, da 1000 meter sporene bliver lagt ud med samme blodmængde som et 400 meter spor, så det er små mængder, hundene går på.

Xingu konditionstrænes ved at hente tennisbolde, som jeg lægger ud på en linie på et par hundrede meter, hvorefter jeg sender hende på dem. Terrænet varieres selvfølgelig, nogle gange dropper jeg boldene i skoven, når vi går tur for derefter at sende hende bagud efter dem. Her i sommerhalvåret svømmer hun også en del i havet.

Så blev det en langhåret hønsehunds tur – også 8 år gammel og også den var begyndt sporarbejdet som 5 år gammel. Det gik fint, den udredte sporet – efter at have haft tab 2 gange og fik en 3. præmie. Sidste hund, en ruhår, som var i schweissregistret, ført af Jørgen, nåede 900 meter ud, før den blev kaldt af, og magtede ikke at løse de sidste 100 meter af sporet. Hvor ærgerligt. Den blev simpelthen for varm efter en times sporarbejde, sagde føreren.

Det andet 1000 meter hold havde klaret sig væsentlig bedre, idet der blev givet 2 x 1 præmie, en 2. og en 3. præmie. Det viste sig, at Albas kuldsøster Sika,  ført af Nicolai Flydtkjær, havde fået en velfortjent 1. præmie. Velfortjent,  fordi den trods en rudel krondyr havde passeret tilbage gangen efter sporet var udlagt, klarede det sammen med Nicolai. Rigtig godt gået.

Det var første gang en dansk curly har deltaget i 1000 meter spor, som er elitedistancen og - hvis jeg kan gøre noget for det - forhåbentlig ikke den sidste.

Lagt online 23 Jul 2007 af janne_hjorth
Schweiss prøve i Hvilsom Skov

 

 

 

Pia og Monty klarede i deres første schweissprøve 3timer x 400 m at få 1. præmie. Rigtig godt gået – de har nemlig ikke gået ret mange schweiss spor – men spor, som man lægger dem i DCH, hvor Pia er træner. Da Monty havde lidt problemer i knækkene, kom Pias erfaring ekvipagen til gode, og Monty forsatte ufortrødent til Bambi var fundet. Han er en hund med stor motor, har den vedholdenhed, der skal til, for at en hund kan blive god til spor. Både hans far og mor er markprøvehunde, hans far er Nordisk Jagtchampion Darfys O´neill, som lige har været med til at repræsentere  Region Nordsjælland  til Hold DM.

I det tidlige forår var Pia og Monty med på det kursus, der blev afholdt i regionen, om overnatningsspor, og det gav Pia blod på tanden til at forsøge med en schweissprøve.

Valget faldt på prøven i Hvilsom Skov, som DRK ( Dansk Ruhårs Klub) afholdte og som jeg også tidligere har erfaret, var denne prøve særdeles veltilrettelagt.

Efter alle tre hold var tilbage, satte vi os ind i maskinhallen, hvor veldækkede borde var parat og den grillstegte svinekam og katoffelsalaten blev delt ud i rigelige portioner.

Nu venter 20 timers prøven – måske i år, hvis der er pladsJ

 

 

 

  

 

Lagt online 04 Jul 2007 af janne_hjorth
Xingu på træningsspor juni måned 2007

 Xingu i det grønne

 

 

Et af mine ”faste” spor ligger med sporstart 10 meter væk fra grusvejen, hvor dog kun skovens folk må køre. Det starter i bøgehøjskov, krydser en skovsti og går over i rødgran, et par grøfter gennemløber skoven og her trives bregner og græsser fint. Jeg synes, det var et passende sted at fotografere Xingu under sporarbejde, da sporet netop krydsede ind i den næste skov her, og Tobias var taget med i skoven for at tage et par billeder. Bregnerne var godt nok vokset en del, siden jeg sidst brugte sporet, men man kunne da lige ane hunden J Han var i øvrigt ikke tilfreds med lysforholdene, så næste gang må jeg prøve at lægge sporet i et mere åbent terræn, og så i en periode med lidt solskin i stedet for regn!

Sporet var på den gode side af 400 meter, havde ligget ca 20 timer, hvor der var kommet ca. 20mm regn, som i øvrigt ikke voldte problemer. Knap 2 dl okseblod havde jeg dryppet ud. Hun udredte tilbagegangen i dag, og da kloven var fundet, kørte vi til stranden i nærheden, hvor hun fik lov til at hente et par vandmarkeringer,  det  passede damen fint.

 

 

 

 

Lagt online 18 Jun 2007 af janne_hjorth
Sportræning på en meget varm junidag i Fløjstrupskovene

 Xingu nyder vandet efter sporarbejdet sammen med Malou og Dina, Monty er lige svømmet ud af billedet.

Jeg havde inviteret Birgit, Pia og Marianne til lidt sportræning i dag – særlig interessant var det at se Dina, som Marianne overtog for et års tid siden.

Birgits Malou skulle gå et 22 timers spor, ca. 400 meter – en opgave, som i det varme vejr var svær, men jeg må sige, Malou løste den fint, det var tydeligt, at Malou er en særdeles sporerfaren dame (ja, og Birgit er det også:) – Malou kom nemt ud af firkanten og gik 1. strækning i en gammel granskov med kun lidt bevoksning i bunden ind imellem. 2. strækning gik fra granskov over i bøg, med lidt skovsyrer og græs ind imellem, terrænskiftene voldte overhovedet ikke problemer, afslutningen ind på en rådyrveksel, hvor græs, brændeælder og bregner stod meterhøjt – dådyrkloven fyldte ikke meget, men blev fundet efter lidt tid. Tilbagegangen udledte hun ikke i dag, hun tog knækket direkte.

Xingu var næste hund, hendes spor havde også ligget i 22 timer og var på den gode side af 400 meter. Det begyndte i bøgeskov, med meget tørre blade, hvilket også kunne ses på hunden, hun pendulerede noget for at fastholde færten – kom dog fint ud af firkanten. Fra bøgeskoven gik vi over i gammel granskov uden ret meget i bunden, da vi kom i blandingskov med skovsyrer og græs i bunden gik hun mere direkte på sporet, hun udredte tilbagegangen i dag, tog derefter sidste knæk og gik direkte til kloven, som lå i højt græs.

Så kørte vi alle til en anden del af skoven, hvor jeg havde lagt de to tretimers spor.

Monty var først, han gik som den eneste i dag på fortyndet rådyrblod, for lige at give ham fornemmelse af ”vildt fært” som han ikke har prøvet før.

Han lagde fint ud og gik remfast frem, kom lidt i problemer ved terrænskiftene, det skal lige finjusteres, inden første sporprøve – knækkene tager han meget fint (hans DCH sporbaggrund ses, hvor præcision vægtes meget højt), han render i første omgang lige forbi rådyrkloven, tager min fod videre, hvilket jo ikke er så underligt, da han er vant til at gå på de aftryk menneskefod sætter. Da han bliver trukket tilbage, bliver han meget glad for kloven, som han stolt viser frem.

Dina får sporselen på, og Marianne som aldrig har ført hund på spor før, går nu i gang. Det er tydelig, at Dina ikke har glemt, hvad sporarbejde er. Hun logrer glad ved opsparket, jeg har lavet, da hun får færten af blod, og går ud af sporet i et ret godt tempo. Hun render for langt i 1. knæk, men Marianne tager hende lidt tilbage og nu går hun op af 2. strækning, som også er i nåleskov med lidt bundvegetation, men som også krydser et par stier. Sidste strækning, går hun lidt højt med hovedet, jeg bliver i tvivl, om det i virkeligheden er for nemt for Dina, som jo også er SCVH eller om hun er lidt på skovtur?, Marianne får varmen ligesom vi andre, der er jo nok at  holde styr på, med sporselen, som kan sidde fast i grene, det at læse sin hund – der er meget nyt. Dina går ned af sidste bakke, hvor hun stolt tager rådyrkloven i munden.

Så trænger vi alle til noget at spise og drikke, men først tager vi alle hundene til vandet – og det bliver vi populære på. Det er retrievere, som elsker vand. De nyder at svømme rundt i det lune vand, ”gruppebilledet” ved strandkanten var ikke helt nemt at få på plads, da hundene helst ville vende med fronten mod havet i håb om en vandmarkering! – men det lykkedes med lidt overtalelse.

Foran Ørnereden på græsset slog vi os ned og  boller og kage blev  pakket ud, kaffe og vand blev også nydt i stor stil.

 

 

 Malou ved sporstart, Monty og Dina ved sporslut.

 

 

 

 Xingu, Monty, Malou og Dina på stranden.

 

 

 Birgit og Dina.

Lagt online 10 Jun 2007 af janne_hjorth
Schweiss prøve 19. maj i Grenå Plantage.

 Schweiss prøve 19. maj i Grenå Plantage.

 2. præmie på 20 timer x 400 meter. Xingu er den første curly herhjemme som er præmieret  i den diciplin.

Forårets anden schweiss prøve foregik i Grenå, afholder var DMK. Ærgerligt nok var Birgit uheldig og kom ikke med, da Kleine Münsterlænder hundene kunne fylde prøven op selv. Der var kun plads til 6 hunde på 20 timer, 4 KML´ler , 1 ruhår og vi havde været heldig og få den sidste ledige plads.

Vejrudsigten i ugen op til prøven blev studeret flittigt, da sporprøven i Grenå foregår på hede areal og i plantage, bunden er gammel havbund.

Parolen foregik nu ved Shäferhundeklubbens klubhus, der var mulighed for at købe kaffe og rundstykker – en sådan luksus oplever vi sjældent – vi sporinteresserede – og når man kommer til en schweissprøve går man rundt og giver hånd til deltagere, stifindere og dommeren, en tradition, som nok er lidt gammeldags, men giver en god start på dagen. Jeg fik indtryk af, at Kleine Münsterlænderen stort set holdes til jagtbrug, det var udelukkende mænd i grønne klæder, der førte hund lige med undtagelse af mig – ja – og så af en lille pige – hende vender jeg tilbage til sidst.

Vi kørte ud i plantagen i hold, jeg fik også denne gang Frits Hansen som dommer, vi kørte af en meget støvet grusvej ind igennem plantagen, et par steder fik jeg øje på de sedler på træerne, som angav, at  her var et spor. Med al det støv håbede jeg det ikke var mit!

Vi kørte over det åbne hede areal, og gjorde holdt, hvor de første 2 hunde skulle af prøves. Vi andre ventede, og nu fik vi lejlighed til at udveksle noget hundesnak, og høre til hvor langt vi var kommet i træningen. En af deltagere havde sin kone med, så vi var en lille sluttet kreds på stand by. Spændende var det når stifinder kom kørende tilbage, ledsagende deltageren, som lige havde været oppe: Havde han løv med?, så han glad eller skuffet ud?.

Efter de første spor, hvoraf det ene på en af strækningerne gik igennem en mose, skulle vi køre tilbage i plantagen til en anden venteplads, hvorfra resten af holdet ville blive afhentet en af gangen,

Jeg havde spor nemmer 5 og på køreturen hen af grusvejen nåede Xingu at blive noget stresset.

Jeg så nu, at mit spor var et af dem tæt op af grusvejen, vi havde kørt på om morgenen, men vindretningen var sådan, at vejstøvet blæste væk fra sporet – heldigvis.

Jeg får anvist 4-kanten i et skovhjørne med gammel tæt nåleskov med fuldstændig tørre brune grannåle i bunden. Ikke noget grønt overhovedet. Der ligger et par barkløse grene i området. Hun går ind og stempler, jeg ser, der er schweiss på en gren, det eneste schweiss jeg ser på den prøve. Hun får en anelse skråt ind i skoven væk fra vejen – går nogenlunde overbevisende, men ca 60 meter inde, bliver vi kaldt af. ÆV. Jeg synes ikke jeg har noget konkret spor, jeg kan gå tilbage til – så jeg vælger at gå forbi dommere og stifindere helt tilbage i 4 –kanten, hvor jeg simpelthen lader hende snuse til grenen med blod igen. Så kører hun ind i granskoven igen, denne gang ca. 10 meter parallel med den støvede grusvej og går langt ud, kikker op, vender tilbage til mig (jeg er ikke i tvivl om, at det er tilbagegangen), vi går ca 30 meter tilbage (vi har sidevind ind fra venstre, hun ringer lidt og går til venstre – kommer ud over en anden, grusbeklædt cykelsti, som hun lige er lidt til højre og lidt til venstre, inden hun fortsætter målbevidst  ligeud af en veksel, som vi følger et godt stykke tid, nu er skoven skiftet til birk med græs i bunden og ind imellem lidt nåletræ.

 Mit indre 200 meter ur begynder at ringe, da hun lige pludselig drejer til venstre og fortsætter ned i skoven vi har nu vinden ind fra højre, hun går lidt højt med hovedet ind imellem, og vi er nu tæt på en anden bred grusvej, uden at vi har nået skindet – så drejer damen lige til højre rundt om et træ og der ligger Bambi jo.

Herligt – Frits Hansen siger at nu er jeg jo da rykket en præmiegrad opJ  så Xingu denne dag får en 2. præmie  Og at hun nok kører lige lovlig højt, da jeg begynder 1. gang. Hun udredte jo faktisk i andet forsøg hele sporet uden problemer. Nå, jeg er selvfølgelig lidt skuffet i nuet, men det var en svær start i det meget tørre område.

Grunden til han stopper hende i 1. forsøg, hvor hun højst er 15 – 20 meter borte fra sporet er hun går på den forkerte side af vinden og fortsætter lidt skråt væk fra sporet, så det er jo helt korrekt hun bliver stoppet. Tempoet i dag var på den anden strækning meget langsomt efter Xingus standard. Jeg kunne faktisk godt have nået at smide markeringspinde, men da hun var på en veksel, kunne jeg godt finde tilbage til den, hvis det blev nødvendigt. Stifindere på mit hold var Mogens Nielsen og Per klemmesen.

På mit hold (20 timer x 400 meter) faldt der 2 x 1. præmie, 2 x 2. præmie og 2. gange 0.

Tilbage til præmieoverrækkelsen, hørte jeg at der var en lille pige, som havde fået 1. præmie på 3 timer x 400 meter. Maj var 8 år og havde selv trænet sin lille formel 1 tæve Molly på 1½ år. Med til historien hører også at hun sidste år i en alder af 7 år, havde trænet Molly til at bestå Danmarks Jægerforbunds apporterings prøve. Hun havde selv lavet al grundtræning. Fantastisk. Som det fremgår af billedet, er de to et team.

En lang dag sluttede med at Xingu tog en svømmetur i det dejlige vand ved Fuglsang, så der var fuldstændig ro på vej hjem i bilen.

 

 

 Nogle af deltagerne på mit hold.

 

 

 

 Maj og Molly - et sejt team, som nok skal nå langt.

 

 

 

Lagt online 26 May 2007 af janne_hjorth
Schweiss prøve (20 timer x 400 meter) på Fussingø 6. maj 2007.

  Parolen - Prøveleder Chr. Harbo står lige til venstre for de to hornblæsere.

 

 

 

         

     Dommere og stifindere og yderst til højre nogle af deltagerne.

 

 

Deltagere i Schweiss prøven i Dansk Ruhårs Klub - Clas´ Chesapeake fik den ene af de to 1. præmier på 20 timer. Birgit ses i forgrunden.

 

 

Forårets første Schweiss prøve for Xingus og mit vedkommende fandt sted d. 6. maj på Fussingø. Arrangør var Dansk Ruhårs Klub, prøveleder var Christian Harbo, og  jeg var så heldig at få en plads på 20 timer x 400 meter.

Det var uden de store forventninger, vi mødte op, da det næsten var en måned siden, der sidst var faldet nedbør, så jeg regnede med det ville blive svært at gå et 20 timers spor. Birgit Bjørnstad skulle også til prøve med Alba, og vi var så heldige at komme på samme hold, så vi kunne fordrive ventetiden med hyggeligt samvær. På mit hold var der 5 deltagere med  – 2 ruhår, 2 labrador og så en enkelt curly (xingu). Lige inden vi kørte fra udgangspunktet på Avlsgården mødte vi til  parolen og der var som altid god morgenstemning, som blev understreget af de to hornblæsere, som spillede for os.

 

Jette Krogsgård, som vi har haft på Regionens sporkurser et par gange, kørte med vores hold ud i skoven for at se Birgits Alba gå spor. Da hun spurgte dommeren om det var i orden, fik hun at vide, at det samlede dommerpanel var blevet enige om, at de ikke ville have tilskuere med den dag. Så hun måtte nøjes med at snakke med os på opsamlingsstedet, selvfølgeligt lidt ærgerligt men sådan er reglerne.

 

Jeg havde det sidste katalog nummer på holdet, så jeg nåede både morgenkaffe og birkes og en lille luftetur inden det blev Xingus tur til at gå spor.

Vi lyttede om vi kunne høre hornblæserne, men sporene lå for langt væk. Desværre viste det sig efterhånden som hundene kom tilbage, at hornblæserne ikke blev overanstrengt, da de første 4 hunde desværre ikke nåede frem til dyret. Birgits Alba var så tæt på, da dommeren afbrød prøven, at Birgit kunne se dyret – ærgerligt – ærgerligt.

 

Så blev det Xingus tur og jeg spejdede ivrigt ind i terrænet, da jeg kørte ca. en km til jeg mødte dommer, stifindere og hornblæserne.

Xingus spor startede i en bøgeskov i en lysning, hvor hun lige går ind og får fært med det samme – det synes jeg ser alt for nemt ud, så jeg tvinger hende til at søge rundt i ”firkanten på de 20 x 20 meter”. Men hun trækker vedholdende hen det samme sted, så jeg følger efter. Sporet går ind af en skovveksel og her skifter terrænet karakter, idet det går meget brat op af en stejl skrænt. Midt vejs oppe går en dyreveksel på tværs, hun er lige et par meter til venstre og også til højre, hvorefter hun fortsætter opad. Hun plejer at trække kraftigt og på den måde gøre det nemmere for mig, men denne dag er der ingen hjælp at hente – hun går foran i strakt snor men uden at trække, så jeg må selv kravle op. Jeg er glad for, jeg er vant til at træne i bakket terræn, ingen tvivl om at dommere og stifindere er i fin form!

Terrænet flader ud og oppe på toppen drejer hun skarpt til højre, jeg tror ikke, tilbagegangen er her. Hun går nu i bøgehøjskov med knitrende, tørre bøgeblade i bunden, dog med lidt skovblomster ind imellem. Tæt på et dyrehegn tager hun hovedet op og begynder at komme hen mod mig. Jeg er sikker på tilbagegangen er her, og går ca 30 meter tilbage. Hun ringer lidt og får fært igen til højre, nu går det støt og roligt, stadig i højskov, henover noget kvas lige til vi står ved en skrænt, hvor skoven skifter til nåleskov og  hvor jeg får øje på dommerens og stifinderens  biler nede på skovvejen ca. 50 meter borte. Så er det, jeg begynder at tænke, og da Xingu trækker lidt ud til højre, trækker jeg hende i al min dårskab af sporet, og går ned af skænten mod bilerne. Her finder hun intet, vi bliver kaldt af, og jeg går godt tilbage, men påvirker hende nok endnu engang til at afsøg skrænten mod venstre, der finder hun heller ikke noget og vi bliver kaldt af for 2. gang.

Jeg bander over mig selv, trækker hende godt tilbage og denne gang går hun igen mod højre og ned over skrænten. Jeg ser schweiss for første gang på sporet og blot 30 meter fra skrænten ligger Bambi.

Jeg roser Xingu i høje skyer, der bliver blæst over dyret, og dommer Frits Hansen giver mig to bøgekviste, som traditionen byder. En til hunden og en til føreren. Så kommer kritikken. Dommeren siger:

”Du har en rigtig god sporhund, den har kun et problem i dag ” og inden han når at sige mere, afbryder jeg ham med ordene: ”ja, og det var føreren”.

Både stifindere og dommere ærgrede  sig, hun var så tæt på at udrede sporet til 1. præmie, og så ødelagde jeg det for hende. ØV.

Næste gang har jeg lovet Xingu, at uanset hvor hun går hen ,vil jeg følge bagefter. Så må det briste eller bære.

Tilbage på Fussingø, bliver præmieringer læst op, der faldt 2 x 1. præmie (en Chesapeake og en Ruhår), 1 x 3 præmie (Xingu) og 7 x 0.

3 timers hundene gik det til gengæld fint for, der faldt rigtig mange 1. præmier.

Det var en veltilrettelagt schweiss prøve, Harbo havde lavet, stemningen var god, og så var det rart at tale med andre sporinteresserede mennesker, og høre om andre hunderacer.

Birgit og jeg sluttede dagen af med at nyde vores ”klemmer” bag avlsgården, Alba nåede lige at dyppe tæerne i slotssøen, hun hentede glad den dummy, Birgit havde med.

Lagt online 09 May 2007 af janne_hjorth
Svensk vildtspor champion november - 2006







SVCH Moselunds Almera bedre kendt som XIngu.



 


Vildtspor og udstilling i et efterårsklædt skånsk landskab.


 


En fredag midt i november tog Merete Stub og jeg af sted mod Söderåsen i Skåne med det formål for Meretes vedkommende at komme til udstilling i Åstorp, og for mit vedkommende at gå de to vildtspor i övet klasse, jeg bestilte til Xingu allerede i August måned, lige efter hjemkomst fra de første svenske spor.


Ugen forinden havde det sneet, men heldigvis kunne vi se, da vi kørte i land i Helsingborg, at al sne var smeltet, så vi drog lidt lettede mod Söderåsen, hvor vi havde lejet en hytte. Fulde af fortrøstning kørte vi ind i området, vi havde nemlig et kort printet ud  med en stor rød prik på, hvor hytten skulle ligge. Snart skulle vi opdage, at der ikke var vejnavne men kun husnumre, og ca. efter 1½ times kørsel af små grusveje i et bakket og meget skovklædt område, og efter vi havde spurgt om vej 2 gange, var det blevet ganske mørkt. Jeg fik brug for min nys indkøbte pandelampe, var henne at lyse flere steder, når der stod en postkasse for at se nummeret. Et sted kunne jeg mærke noget pusle på den anden side af vejen, og da jeg rettede blikket og (lampen) mod stedet, stod der en flok langhorn kvæg op af hegnet lige ved bilen, kikkende på disse mærkværdige mennesker. Nøglen skulle sidde i døren, havde vi fået at vide og  det lykkedes langt om længe at finde den rigtige hytte.  Da vi næste morgen stod op, var det til et vidunderligt landskab, ja, vi havde faktisk ikke lyst til at tage derfra.





 


SSRK holdt udstilling i Åstorp og  ca.100 hunde deltog, deriblandt 11 curlier. Merete havde meldt Caperpercaillies Misty Rose (Rebecca) til i åben klasse og efter vi havde hilst på Marita Jönsson og andre curly folk, lånte jeg Meretes bil og kørte jeg mod Traneröd, hvor jeg skulle mødes med Ingmar Tykesson, svensk schweisshundefører og dommer. Han havde selv to ruhåret hønsehunde, en 6 år gammel,  erfaren schweisshund og en unghund under oplæring. Begge havde i øvrigt været på eftersøgning dagen før efter et rådyr med et forløb, der var skudt over, viste det sig da en af hundene havde fundet og affanget det.  Jeg har stor respekt for schweisshundeførernes arbejde, som på ingen måde skal forveksles med de vildtspor – eller schweiss prøver, vi andre går til for hundesportens skyld!


Ingmar Tykesson havde bagefter haft tid til at lægge et spor i övet klasse til min hund Moselunds Almera kaldet Xingu.


 De svenske vildtsporspor adskiller sig fra de danske 20 timers spor på flere punkter. Bl. a.  kan jeg fortælle, at  sporets længde er 600 meter. Der anvises sporstart, en klov trækkes i hele sporet længde, der er 4 knæk, med blodophold tre steder, hvoraf det ene er i forbindelse med tilbagegangen. Ca. 60 meter før sporet slutter, er der indlagt skudprøve. Hundens ro i forbindelse med skuddet afprøves og dens evne til at koncentrere sig om at genoptage sporet til kloven findes.


 


Området jeg skal gå spor i er et spændende, kuperet terræn, og jeg får anvist sporstart på Xingus spor et stykke inde i en ældre granskov, med græs i bunden, retning skråt op af en bakke. Som altid er Xingu meget ivrig efter at komme i gang, hun går dog i et fornuftigt tempo op af bakken, en smal veksel krydser, og hun drejer målrettet til højre af vekslen. Et kort øjeblik er jeg bange for, hun er på aflednings fært af råvildt, som der er rigtig meget af i området, men hun forsætter med at have snuden i jorden ,og jeg holder fast i at STOLE PÅ MIN HUND, som jeg havde lovet mig selv inden prøven. Andet knæk volder lidt problemer, hun trækker mig ud i noget sumpet område, løfter hovedet og begynder at ringe – jeg tænker, at det må være tilbagegangen, men lidt efter får hun fært igen, et lille vip med halen, hun går direkte på sporet igen, denne gang op af en bakke kam med noget blandingsskov , en ny vinkel – ingen problemer, vi kommer fra det mere åbne område, krydser en skovvej over mod en ny granskov, hvor hun går ind i en ny vinkel. Nu går det brat ned af en hulvej, jeg kan se en grusvej i bunden ca. 100 meter fremme, der er et stort fald i terrænet her. Dommeren stopper os. Jeg får besked på at sætte hunden ned, han går 5 meter frem og skyder skråt ind i granskoven i retning  mod vejen. Xingu er rolig i skuddet, men bliver meget tændt, så efter jeg får lov til at gøre sporarbejdet færdig, venter jeg et minut før jeg meget roligt og sagte siger: Find Bambi! Så kan det nok være, der kommer drev i damen!!


Sporlinen ryger igennem hænderne på mig, heldigvis er den 10 meter lang , så jeg når at få fat. Xingu er dog så stærk, at jeg flyver  ned igennem skoven, jeg har heldigvis fået hende ned i tempo, da vi når det sidste stykke af sporet, her kravler vi nemlig ned over græsbeklædte klippestykker som kikker op af jorden. Hun leder lidt, pludselig drejer hun rundt om et par sten og et træ, og tager fat i kloven som er bundet fast til stammen med ståltråd. Mængden af ros kender ingen grænser, et par godbidder falder der også af. Xingu får 1. præmie og med en tidligere udstillingspræmiering og de to 1. præmier på vildtspor i august er hun Svensk Vildtsporchampion som den første danske curly.


Xingu forsøger at få kloven fri, men den skal blive hængende ,da den skal bruges til et træningsspor senere  på formiddagen. Ingmar hiver dog en anden dådyrklov op af lommen til hende, så hun kan bære sin fangst tilbage til bilen!


Da det har regnet hele natten og stadig regner, bliver papirerne udfyldt i jagthytten, sporet bliver evalueret af dommeren, og efter en kop kaffe og lidt snak, går turen mod udstillingen i Åstorp.


Her bliver jeg mødt af Merete og Marita og glæden er stor for  Capercaillies Misty Rose har også klaret sig rigtig fint,1. præmie med CK og Certifikat. BIR: bliver Cornerstones´s crazy in Love, opdrætter og ejer, Gerd og Lars Cullin, Sverige.


Vi aftaler at Marita Jönsson, kennel Magriss, som bor kun 20 km fra hytten, vi har lejet, skal komme og spise hos os om aftenen for at fejre de gode resultaterne.


Vi når lige at gå en tur i skumringen i den dejlige natur, som opgiver os. Hundene nyder at løbe frit, 3 rådyr anes langs med skovkanten, men så langt borte, at hundene ikke ænser dem.



 


Vi venter længe på Marita, er flere gange i telefonisk kontakt med hende, men hun giver op efter 1½ time i mørket, kan ikke finde hytten, så det er altså ikke kun os udlændige, som har svært ved at finde rundt i terrænet.




Vi hygger os gevaldigt om aftenen med Bjørn Afzelius på cd og lidt godt mad, men ærgerligt er det nu Marita ikke fandt os.


Næste morgen sættes kursen mod Hammarlunda, hvor jeg har bestilt spor hos Gert Olle Lindquist, en meget flink., ældre herre, som efter eget udsagn har oplært de fleste af de skånske schweiss dommere. I Danmark har han dømt markprøve flere gange.





Denne gang tager jeg det helt roligt, championatet er jo i hus, og trods 34 mm regn i løbet af natten og et til tider meget mudret sporareal, får Xingu også denne gang en 1. præmie, og som Gert Olle lidt lunt tilføjede: Føreren burde i dag have det gule kort! På forsøg på at trække hunden af sporet, hvilket ikke lykkedes.


Mens et par røde glenter hænger over vore hoveder, bliver sporet gennemgået, og så er  det tid til at vende hjem.


Nauren i Skåne omkring Söderåsen er meget smuk. Vi har set et hav af forskellige rovfugle og også meget store træk af gæs, som småsnakkende flyver ind over os.


På færgen hjem sender jeg mange venlige tanker til Birgit Bjørnstad, Kennel Lab-x-stream, som har hjulpet mig det sidste 1½ år med sportræning, hun har lagt spor til Xingu i sit pragtfulde terræn og har entusiastisk hjulpet med til, at Curly Coated Retriever i Danmark har fået sin første svenske vildtspors champion.


 

Lagt online 28 Dec 2006 af janne_hjorth
Spor i Sverige under Curly Wold Seminar - 2006

 

 


Curly World Seminar blev afholdt i Sverige i nogle dejlige dage i august, arrangementet blev afholdt på det skønne Kullaberget. Vejrmæssigt kunne ikke forlanges bedre, dejligt varmt men uden den lummerfugtige luft som vi ofte har herhjemme.
Jeg har aldrig før set så mange curlyer – overraskende var det at så mange af dem var brune – herhjemme dominerer den sorte farve. Der var vel omkring 140 curlyer på camping pladsen, jeg kan godt forstå, folk, der ikke havde set den race før – kikkede undrende på krøllerne i starten.
Men som sædvanlig når retrievere er samlet er der ikke meget støj, de fleste af de hunde, vi hørte gø, var hunde af andre racer.
Xingu skulle ikke deltage i selve seminarets udstilling eller markprøve, men jeg havde bestilt to spor i övet klasse, dvs 600 meter spor, som havde ligget mellem 12 – 24 timer, med 4 knæk, tilbagegang med blodophold, ca 15 meter blodophold på en af de lige sider, skudprøve ca. 50 meter før kloven. For i Sverige er det en klov, som for øvrigt trækkes i hele sporet længde.
Første spor gik Xingu i et område, hvor der heldigvis var faldet lidt vand 2 dage før (ellers havde der været tørke i 2 mdr), men der var dog stadigt så tørt, at mine støvler var helt rene, efter vi havde gået spor.
Vi startede i gammel bøgeskov, Xingu fik fint fat i sporstart og gik fremad i et fornuftigt tempo, snart kom det 1. knæk ind imellem nogle meget tætte graner, jeg havde nærmest på fornemmelsen af at være i en automatvask for biler !! Igen et knæk tilbage i bøg, denne gang over i et område langs et gammel dige, endnu et knæk, og så røg vi i problemer (jeg havde på fornemmelsen at her var tilbagegangen, det viste sig at være rigtigt), blodopholdet voldte virkelig besvær, hun ringede og ringede og jeg begyndte at blive noget nervøs, men pludselig kunne jeg se, hun fik fært igen, en speciel let trav og halen vippende fra side til side, jo, jeg var sikker på, det var rigtigt.
Efter vi havde passeret en bakke, et knæk og en vold i terrænet gik det nedad igennem en gammel granskov, det sidste knæk og kort efter kom beskeden : nu kan du godt sætte hunden ned. Så gik dommeren lidt frem foran hunden og skød fremad. Xingu sad artigt, ventende på at gøre det færdigt. Dommeren kom tilbage og jeg kunne give ordren; find Bambi – og nu kan det være Xingu skulle finde den klov! Hun sprang frem så jeg nærmest fløj henover terrænet, det må have set meget sjovt ud, dommeren morede sig højlydt, ja, det gjorde jeg også, Xingu er utrolig stærk, når hun vil. Jeg fik hende ned i passende fart og lidt efter kravlede hun op i en kvasbunke og der hang kloven. Herligt!!
Hun havde virkelig arbejdet for sagen, hun giver ikke op – selvom det bliver lidt svært.
præmien var hjemme – hun er den første danske curly, der er præmiet på övet spor.



Det andet spor, jeg havde bestilt, skulle hun gå i Harmalunda 2 dage senere. Her var vejret skiftet, det havde regnet mere end 25mm på sporet, som havde ligget i 19 timer, der var også middelvind som ikke gjorde det bedre. Som dommeren sagde, da vi mødtes: Det her bliver svært!
Jeg tog det ganske roligt, Xingu havde jo allerede indfriet mine forventninger mere end rigeligt, så vi var friske til at prøve. Vibsen og Charteau som jeg fulgtes med, ventede i bilen, det regnede så stærkt, at man absolut kun gik ud, hvis man behøvede det.
Sporet lå denne gang delvis i en granplantage, hvor træerne stod på snorlige rækker. Til gengæld var der meterhøje brændenælder og græs i et tæt tæppe i bunden. Jeg mistede fuldstændig orienteringen inde i plantagen, fulgte bare efter hunden, på et tidspunkt kom i ud i et åbent område, hvor vi gik rundt i tæt bærbuskagtig (måske blåbær?) vegetation, men pludselig, stod vi igen på det sted på sporet, hvor skudprøven skulle afholdes. Hvor det letter. Så ved man, man er tæt på målet – men det kan jo glippe det sidste stykke, intet er sikkert, før hunden har kloven i munden.
Denne gang var jeg klar, da hun fik ordren på at gå frem, vi holdt et pænt tempo det sidste stykke og hun ringede lidt rundt for at finde kloven. Dommeren blev lidt overrasket, da hun i det meget høje græs pludselig tog hovedet op med kloven i munden – det var nemlig tre meter til venstre for det sted, han mente den lå. Men det var den dådyrklov, han havde lagt, der har nok været et dyr, som har flyttet den. Vi gik tilbage til bilerne, det regnede stadig voldsomt, så da dommeren skulle gå fra sin egen bil med kritiksedlen, han havde udfyldt, og hen til Vibsens bil, blev sedlen så våd, at jeg ikke turde andet end lægge den forsigtigt op i foruden, så den kunne tørre. Den skulle jo nødigt gå i stykker!! SÅ måtte jeg styre min nysgerrighed efter at læse den. Xingu fik nemlig igen 1. præmie for sit sporarbejde med beskeden: En tæve som løser sin sporopgave under vanskelige forhold ”myget bra”.
Jeg sendte Birgit Bjørnstad, kennel Lab – X- streams mange venlige tanker, fordi hun ihærdigt har hjulpet Xingu og mig ved at lægge spor på sit meget spændende og afvekslende terræn, og jeg har lært meget af ,at vi har evalueret sporarbejdet efter endt træning.

Lagt online 28 Dec 2006 af janne_hjorth
Varm 3. juli går vi spor hos Birgit - 2006

 

I dag på en meget varm juli dag, havde Birgit Bjørstad, lagt spor til Xingu på sit spændende sporterræn . Sporet var lagt ca. 15 timer før, det var et sprøjtespor med en klov trukket efter, der var tilbagegang og blodophold, både i forbindelse et knæk og på en af siderne: altså et spor efter svenske retningslinier. Dorte, som har en pragtfuld labrador hvalp efter Birgits Malou, kom også for at prøve et ”svensk spor”.
Xingu var i dag koncentreret, selvom hun før sporstart var meget ivrig og gispede af varme, en enkelt gang var hun af på afledning, hun gik ad en veksel og jeg troede, det var OK, da jeg fik øje på et gult bånd. Birgit kaldte på os, da markeringen var fra et gammelt spor, som ikke havde været brugt længe! Når jeg skriver dette, er det for at fortælle at man ikke, når man går et ukendt spor, hvad enten det er et konkurrencespor eller et træningsspor, lagt af en anden, skal begynde at lægge for meget i hvad der KUNNE være markeringer, det er faktisk bedre at kikke på hunden og så selvfølgelig, hvis man kan se bloddryp undervejs.
Vi nåede frem til kloven, i første omgang gik hun faktisk forbi, jeg bruger altid skind til spor slutning, men skal man gå spor i Sverige, finder man kloven til sidst. Alt i alt en præstation, jeg var godt tilfreds med., det med kloven træner vi videre på.
Bagefter var det Tikkas tur og jeg må sige, jeg er imponeret af den 10 måneders hvalp, den er virkelig sporsikker, selv et vanskeligt terrænskifte klarede den uden problemer, det er fint i så ung en alder, det var en sand fornøjelse at se. Den viser tydeligt, når kloven er fundet, halen roterer som en propel.
Senere hyggede vi os på Birgits terrasse med dejlig frokost, og så kan det nok være, der blev åbnet for hundesnak – jo en rigtig hyggelig dag. Hundene blev medens vi spiste placeret i hver sin skyggefulde løbegård, Birgit serverede kødben og frisk vand, så var der ro.

Det var en varm tur hjem, og efter at have gnavet lidt videre på sit kødben, var Xingu træt, hun sov resten af eftermiddagen.

 

Lagt online 28 Dec 2006 af janne_hjorth
Junidag - 2006

     

Spor og en vand tur.
Et rigtig godt sted har jeg fundet til at gå spor , der er noget terrænskifte i form af bakker, gennembrudt af små stier, der er forskellig vegetation i form af bregner, mos og lav arter i bunden, vekslende med lidt græs og områder med grannåle. Det er nemlig en gammel granskov. Der er også et fordybning med vand i.
Her lagde jeg et 400 – 500 meters spor til Xingu i weekenden. Sporet havde jeg mærket grundigt op, da jeg ikke var kendt netop i denne del af skoven, og er der noget man kan dumme sig ved i sportræning, så er det altså at tro, man kan huske sit spor de første gange – grantræer har det altså med at ligne hinanden.
Lige før Xingu skulle gå sporet efter det havde ligget 20 timer, lagde jeg en lille, frisk afledningsfært i form at et optøet and, jeg havde bundet en snor i , den kastede jeg tværs over sporet og trak den tilbage igen over sporet. Denne manøvre skulle bruges til at vænne Xingu af med at gå på frisk fært, når hun går spor. Problemet er jo ikke, når man træner, hvis jeg stopper, kommer hun fint tilbage på sporet, men det er jo svært at rette, når man ikke præcist ved, hvilke dyr og hvor de har passeret i løbet af natten og den tidlige morgen.
Men når man selv har lavet afledningsfærten, er der mulighed for at rette hunden – HVIS den går på afledning.
Xingu startede udmærket op, fandt hurtigt ud af firkanten, kom fint ned i bunden, lige udenom vandhullet gennem bregnerne og jo – fint af på afledning af den and, jeg lige havde trukket på tværs 10 min senere. Jeg stoppede hende hurtigt med et nej, og ros, da hun fandt ind på sporet igen. Tilbagegangen udredte hun ikke i dag. Resten af sporet var ikke imponerende, hun virkede noget ukoncentreret, så da vi nåede frem til Bambi, trængte vil til at blive afkølet.
Vi kørte til stranden og Xingu elsker at svømme. Desværre havde jeg ikke nogle dummier med i dag, men jeg fandt da en gren, jeg kunne kaste i vandet.
Xingu sprang ud i fuld fart snart var grenen afleveret (efter et par æresrunder).
Endnu en gang kastede jeg grenen, - men denne gang forsvandt den lidt i bølgerne, hun svømmede noget for langt ud, så jeg prøvede om hun kunne huske noget dirigering. Det kunne hun, jeg fløjtede stopfløjt, hun vendte omgående rundt og kikkede på mig, jeg kunne se grenen til højre så jeg rakte armen mod højre og sagde : ja, ja, så længe jeg støttede hende, vedblev hun at svømme i den rigtige retning. Område fløjtet da hun var tæt på og hun cirklede et par gange og så havde hun den.
JO, Hun er jo alsidig. Lydig det er hun, hvis det kan betale sig!!! Og hun har af en eller anden grund fundet ud af at jeg er ret god at have ved hånden, i de situationer.

 

Lagt online 28 Dec 2006 af janne_hjorth
3. juni spor med Brumm - 2006

I dag havde jeg lagt spor til Kristin som med hendes brune curly han Brum var med på den introduktions dag til vildtspor, Birgit Bjørnstad, Henrik Hansen og jeg afholdt i region østjylland i marts måned. Kristin har lagt spor til Brum nogle gange, så det var spændende at se, hvordan han ville gå, når en anden person har udlagt sporet.
Brum får et af Xingus faste spor, som jeg kalder "bukke sporet". Her har jeg nemlig set en flot buk flere gange, her er masser af sæder rundt omkring, så der er udfordring nok.
Brum lægger stilfærdigt ud, han giver sig tid til at snuse godt i opstarten, og går fint fremad. Sporet starter i løvskov, da Brum når op på kanten af terænnet, hvor det går ned igennem lidt bregner og skovsyrer, er Brum lige ude at se ad dyrevekslen, hvor der er tydelige spor af rådyr.
Da Kristin står stille, kommer han artigt tilbage og går nu ned mod skovvejen. Her er det første knæk mod venstre, og her er han lidt på afveje - men ikke mere, end han kommer tilbage igen. Næste knæk tager han uden problemer og længere fremme, udreder han sårlejet og finder den ene frolic, jeg har trådt ned . Det går skråt ned igennem nogle graner for at ende i løvskoven igen. Brum er fremme ved den rådyrdummy, jeg har lagt ud. Kristin giver ham godbidder, han bliver rost i høje skyer og han er godt tilpas.
Bagefter hilste Brum og Xingu på hinanden, og det lykkedes da også at få dem til at sidde stille, så billedet kunne tages.
Kristin ville træne noget mere her i sommer og måske gå til prøve sidst på sæsonnen,det er jo rart, hvis flere af de krøllede sås i aktivitet på vildtspor. Jeg synes, Brum er blevet dygtig, siden jeg så ham første gang.

Lagt online 28 Dec 2006 af janne_hjorth
Påskelørdag - 2006

I dag var havde vi aftalt at lægge spor til Pias hund Monty, han er trænet i DCH, så her bruges ikke blod, hunden går på den fært, der opstår, når vi træder på jorden og de små brud i underlaget, groft sagt. For hver 10. skridt lagde jeg små pølsestykker, Pia havde med. Et stykke inde i skoven så jeg en rå stille lunte af sted. Ca. midtvejs lagde jeg en lille træklods, Monty skulle samle op og aflevere til Pia, sporslut var ligeledes markeret ved en træklods, som skulle afleveres siddende til fører.
Dette spor adskilte sig fra de spor Monty før havde gået, jeg havde nemlig lagt det ind i en nåleskov, som var gennemkrydset af grøfter, som skulle forceres, så det var nyt for Monty.
Sporet skulle ligge en times tid, så vi brugte tiden til at gå igennem skoven til stranden, den første rigtige forårsdag, det var havblik, både hundene og vi nød det. Hundene var naturligvis i vandet, det er jo retrievere begge to.
Nu var det jo spændende at se, hvordan Monty reagerede på de nye omgivelser. Han fik vist sporstart, og så gik det fint ud af sporet med højlyt snøften, jo næsen blev brugt fint.
Jeg havde fortalt Pia at så langt ude i Fløjstrup skovene træffer man aldrig mennesker væk fra stierne, men lige den dag, stod pludselig en spaniel midt på sporet og åd pølsestykkerne. Man må sige Monty tog det fint, han forsøgte at arbejde videre uden at ænse den fremmede hund, og det er jo dejligt at se. Men den blev så pågående, at vi måtte afbryde og afvente, ejeren nåede frem. Det viste sig, han havde lagt en genstand ud i samme område, det var da et forbandet uheld, når man tænker på skovens størrelse!
Monty gik videre og kom uden problemer over alle grøfterne, ved det første knæk var han lidt langt ude, men kom fint tilbage, da Pia stoppede op. Genstandene blev samlet op og afleveret siddende til Pia, både den midt på sporet og den som markerede sporslut. Jo, han er god til spor, og kunne hurtigt ”omskoles” til vildtspor, skulle Pia få den interesse.
Bagefter var Pia stifinder for mig, på et af de faste spor, Xingu går. Sporstart langs med kanten af en egeskov grænsende op til en granskov, knæk efter granskoven, et godt langt stykke i løvskov, hvor jeg i næste knæk, lavede tilbagegangen, (Pia fortsatte ud og stødte til sporet igen længere fremme), skrå ind i den ret mørke granskov, for at ende næsten ude ved vejen. Der var tydelige sæder efter rådyr, vi så dog ingen den dag.
Men jeg skal da lige love for sporet var ”levende” næste dag.
Xingu begyndte i et godt tempo, fandt sporstart uden problemer og gik fornuftigt frem, lige til vi nåede første knæk, hvor hun dog forsatte lidt ivrigt frem, jeg kikkede op og så råens hvide gump hoppe 20 meter længere fremme. JO, JO frisk fært er lokkende. Nå men jeg stoppede, og så kom damen da også noget modvilligt tilbage og tog knækket. Nu gik det fint på det lange stykke, men ak, jeg kunne se, at der hvor jeg havde markeret tilbagegangen gik ikke mindre end 5 rådyr!!. Det var lige i overkanten til Xingus koncentration kunne holde. Hun kom fint ud af tilbagegangen, men ville forfærdelig gerne på frisk fært. Jeg kunne så sige ”nej” og trak hende tilbage. Normalt siger jeg ikke noget, når vi går spor. Xingu er jo arbejdsivrig og vil gerne udrede sporet, så det er ikke nødvendig med opfordringer. Det sidste stykke af sporet gik fint, hun stoppede op ved sårlejet, fandt de to frolicher, jeg havde trådt ned dagen før, og snart efter fik hun fært af stråbukken, på 20 meters afstand. Et lærerigt spor.

Lagt online 28 Dec 2006 af janne_hjorth
Schweiss prøve ( 3 timer 400 meter) d. 25. juni - 2005.

Schweiss prøve ( 3 timer 400 meter) i Hvilsom skov den 25. juni 2005.

 

Gennem Birgit Bjørnstad havde jeg hørt, at prøven for Ruhåret hønsehund i Hvilsom Skov hos prøveleder Niels E. Pedersen var virkelig vel tilrettelagt, hvor deltagere gerne vendte tilbage til med ny hund, for at opleve den gode stemning. Birgit havde ret!

Alt var i orden, efter en hyggelig velkomst blev  deltagere og hunde 2 ad gangen kørt ud til sporområdet i en lille ladvogn spændt efter Niels´ lille traktor, det var en dejlig måde at se skoven på.

Xingus spor lå i en granskov med høje træer og lidt græs i bunden på det meste af sporet. Jeg havde spurgt Birgit, om hun ville tage billeder, så foruden stifinder og dommer var der en deltager, som stod som reserve, og derfor ikke kunne deltage aktivt. Som sædvanlig lod Xingu sig ikke påvirke af at der fulgte flere med på sporet, hun var så stærkt koncentreret, at hun ikke ænsede dem.

Jeg fik anvist sporstart ca 20 meter inde i granskoven, satte Xingu på, og hun gik energisk frem, men ikke i så højt et tempo, som hun somme tider lægger for dagen ved sporstart. Hun gik i fuld line frem til en åbning i skoven, hvor der var et grønt bælte, som adskilte granskovene fra noget løvskov, og drejede skarpt til højre, jeg var sikker på, retningen var rigtig, hun havde næsen i tæt kontakt med sporet og gik fast fremad et godt stykke. Vi kom til et nyt terrænskifte, hun tøvede lidt, gik lidt fremad, søgte i en halvbue rundt til hun tydelig ramte sporet igen, drejede ind imellem to tætte graner, så jeg valgte af slippe selen for at gå udenom, og hurtigt få fat igen, for nu gik det målret frem igen ind i granskoven og kort efter jeg tænkte, at nu måtte Bambi da være tæt på, drejede hun rundt om nogle grangrene, der lå i skovbunden og stoppede op og snusede, hun havde fundet den. Jeg nåede helt frem og der lå Bambi.

Hold da på hvor var det en god oplevelse. Jeg havde 2 store hotdog pølser i lommen (pakket ind i plasticpose), som jeg serverede ved fødderne af dyret, de var virkelig velfortjent, synes jeg. Det synes dommeren heldigvis også, Xingu fik  1. præmie og jeg fik overrakt 2 egeløvskviste, 1 til hunden og 1 til mig. Stifinderen (som var prøvelederen) blæste i jagthornet over dyret, jeg synes, det er en smuk tradition, det giver en lidt højtidelig  stemning, og så blev kritikken læst op. Birgit ønskede tillykke, det var dejligt, at have hende med, jeg har før spurgt Birgit til råds, vi har evalueret over sporforløbet,  hun er jo erfaren i sporarbejdet, hvad hun også viste senere, da hun (igen) fik 1. præmie med Alba, den sødeste labradorhvalp, på kun 5 måneder!! 

Da vi kom tilbage synes vi piger med ”alternativ” hund, at nu skulle det fejres, så vi satte os med kaffe på bagsmækken af Birgits bil, Birgit tryllede en herlig, norsk ”dram” med smag af sommerblomster frem, som vi kunne skåle i.

Senere på dagen have jeg lejlighed til at følge en ruhårs tæve på 3 år i sporarbejdet. Solen stod nu højt på himlen og den mistede desværre sporet, da den skulle krydse en skovvej, fik anvist schweiss 2 gange af dommeren, men sad ligesom ”fast” i det samme område og efter at krydset sporet flere gange uden at tage det op på, blev den stoppet af dommeren. Hvor ærgerligt i nuet, men når man lige har sundet sig, er det jo den samme dejlige hund, man tager med hjem! SÅ er der jo basis for flere træningsspor, hvilket kan give store oplevelser i naturen.

Nu havde alle gået spor og vi glædede os til de dejlige kamstege, vi havde set og duftet på grillen, det meste af dagen. Inde i maskinhallen ventede lange borde, dækket med dug og blomster fra skoven. Så gik snakken på kryds og tværs over bordet og mange historier og erfaringer blev udvekslet.

Jeg har oplevet, at man på de tre sporprøver, jeg har deltaget i, møder venlige mennesker, som gerne deler ud af den viden, de har om schweiss træning til nybegynderne, det er jo dejligt.

Til slut blev vi kaldt sammen og præmierne blev overrakt.

Der var fine præmier, men da det jo var en prøve arrangeret af Ruhårsklubben, kunne vi andre ikke tage del i dem. Ellers var Birgits hund  et godt bud på prøvens bedste hund, da Alba som sagt kun er en lille hvalp og udredte sit spor til 1. præmie.

Jeg håber andre curlyfolk får øje på denne gren af jagttræning, vi har hunde, om hvilke der i racebeskrivelsen står ”de er selvstændige”, og det er en vigtig kvalitet for sporarbejdet. SÅ skal den også have næse, Det har den, det er jo en retriever. Så prøv bare at gå på sporet, der venter som sagt mange gode oplevelser.'

 

Lagt online 26 Dec 2006 af janne_hjorth
En dejlig maj aften - 2005

En dejlig maj aften 2005, valgte Birgit med den flatcoatede Max og jeg at træne søg i en ny udsprunget bøgeskov, hvor skovbunden er dækket af et tykt tæppe af ramsløg. Vi var ærlig talt lidt spændte på om den kraftige duft af løgene ville påvirke hundenes indsats, men det synes nu ikke at være tilfældet.

Før vi nåede området, hvor vi ville træne søget, varmede vi hundene op med en kombinationsøvelse, som Birgit har trænet på Birkebo, og som vi har erfaret, at hundene elsker:

 

Vi lægger en ”husker” til hver deltagende hund, og går 100 – 200 meter frem i terrænet. Her bliver 1. hund hentet frem (de andre er i venteposition ved siden af). Nu kaster hundeføreren 1 markering til den ene side ( vinklen kan man jo lave efter, hvor svær øvelsen skal være), derefter laver hundeføreren en linie frem ca 40 meter, ( det kan jo også varieres), til sidst kastes en markering til modsatte side af den først kastede, dog går hundeføreren et stykke ud, så markeringen  bliver noget længere end før. Nu sendes hunden men i modsatte rækkefølge! Vi har trænet denne øvelse med 4 hunde, hvor den sidste har siddet 30 minutter, inden det blev dens tur, men de alle kommet hjem med ”huskeren”. Hundene elsker det, de løser den med høj fart.

 

Denne aften var der kun Birgit og jeg  (ja og så Tobias, som var så venlig at fotografere).

Vi lavede søget som et bredt, ikke særlig dybt søg, men med en ret dyb bæk foran de bageste fugle.

Vi havde hundene siddende ved siden af hinanden, de blev sendt ud at søge en af gangen. Også denne gang viste Xingu at hun har rigtig gode vildtfinderegenskaber, jeg kan nyde, at se hende arbejde, hun har overhovedet ikke problemer med terrænskiftet, hun bruger virkelig sin næse, og der er fart og stil over hende, hvad billederne forhåbentlig også viser. Hvad man (måske) ikke kan se, er at duerne ikke er helt tøet op, så er det nemlig ikke sikkert, at de holder til Xingus greb. Det er ikke lykkedes mig at træne det væk, guderne skal vide, jeg har lyttet til mange velmente råd, men uden succes. Hun kan, når vi træner alene, men desværre er risikoen for det glipper i konkurrence alt for stor, så den del springer vi over.

Max arbejdede også rigtig godt, han er blevet en fornuftig herre, der laver noget pænt arbejde. Jeg nyder at se hans vildtbehandlig, det er en fornøjelse.

En skøn, skøn forårsaften, vi  nød, både mennesker og hunde..

 

 

 

 

 

Lagt online 24 Dec 2006 af janne_hjorth
Content Management Powered by CuteNews